Koirien kiusana sinilevä, käärmeet, ötökät ja helteet - Näin ehkäiset ja hoidat lemmikkisi kesähaavereita

08.07.2020

founders-edgardcooper-racheloates-58.jpg

Kuva: Edgard & Cooper

Eläinlääkäri vinkkaa, miten lemmikkieläinten huolettomaan kesän viettoon voi valmistautua ja miten toimia, jos vahinko sattuu.

Koirien ja kissojen tavallisimpia kesäkolhuja ovat tapaturmat ja tassuhaavat. Muitakin riesoja riittää turkissa kutittelevista inisijöistä ja ihottumista myrkylliseen sinilevään.

Eläinlääkäri Bo Vanbeselaere eläintenruokavalmistaja Edgard & Cooperilta suosittelee varautumaan lemmikkieläinten kesän kiusoihin valppaudella, ensiapupakkauksella ja punkkipihdeillä. Ripeys on usein valttia.

– Koira on vietävä eläinlääkäriin välittömästi, jos se on juonut sinileväistä vettä. Lääkäriin on otettava heti yhteyttä myös, jos kyykäärme puree koiraa tai kissaa tai jos lemmikki on astellut maa-ampiaispesään. Se voi lukuisten ampiaisenpistojen takia menettää tajuntansa ja saada anafylaktisen shokin, Vanbeselaere kertoo.

Käärmeen puremaa hoidetaan kipulääkkeillä, nesteytyksellä ja levolla sekä tarvittaessa myrkyn vasta-aineella. Jos kyy on purrut eläintä raajaan, sen liikuttamista on vältettävä.

Kutisevaan hyönteisen puremaan voi sivellä mietoa hydrokortisonivoidetta, kovaan kutinaan tai ampiaiseen pistoon auttaa antihistamiini. Jos pistokohta on arka tai turvonnut, koiran olo helpottuu levolla ja kylmäpussilla.

Punkkeja ja muita ötököitä voi yrittää karkottaa lemmikeille tarkoitetuilla apteekin tuotteilla. Kiinni tarttunut punkki on poistettava mahdollisimman nopeasti ja puremakohta on desinfioitava. Vanbeselaere korostaa päivittäisten punkkisyynien tärkeyttä.

– Punkki voi siirtää borrelian lemmikkiin 48 tunnissa.

Helteet koettelevat koiraa

Varsinkin helteillä tulee huolehtia eläinystävien riittävästä nesteytyksestä. Lemmikkiä ei saa jättää hetkeksikään kuumaan autoon, vaikka ikkunat olisivat avoiminakin. Lämpöhalvaukselle ovat alttiimpia lyhytkuonoisemmat rodut sekä iäkkäämmät ja sydänvaivaiset koirat.

– Pidemmät lenkit kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan ja pitää vesipullo mukana, Vanbeselaere vinkkaa.

Hellepäivien vesileikkien kurjempi kaveri on sinilevä, joka on myrkyllistä myös lemmikkieläimille. Ensisijaisen tärkeää on viedä sinileväistä vettä juonut koira eläinlääkäriin. Turkki on pestävä ja huuhdeltava. Vanbeselaere kehottaa kuivaamaan vähintään koiran korvat puhtaassakin vedessä uinnin jälkeen.

– Korviin jäänyt vesi voi altistaa korvatulehdukselle ja hot spot -bakteeritulehdusihottumalle. Bakteerit viihtyvät kostean karvan alla, ja ihottumia saavat herkemmin varsinkin tuuheaturkkiset sekä atoopikko- tai allergikkokoirat.

Pienet haavat ja kolhut hoituvat yleensä kotikonstein. Lemmikin haava puhdistetaan kirvelemättömällä desinfiointiaineella ja suojataan siteellä. Kauluri estää nuolemasta haavaa.

Jos haava on isompi tai tulehtuu, Vanbeselaere kehottaa ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin. Myös silmän alueen haavat ja turvotukset on hyvä tarkistuttaa, ellei silmän kosteutus ja puhdistus esimerkiksi keittosuolalla helpota vaivaa vuorokaudessa.

Hanki kotiin ja matkalle nämä lemmikin ensiaputarvikkeet:

-  Haavan puhdistukseen: steriili keittosuola, kirvelemätön, eläimille tarkoitettu desinfiointiaine ja pumpulilappuja
- Sidetaitoksia ja sideharsoa
- Kostean ihon kuivaukseen taive- ym. kohdissa: talkkia
- Kutinaan ja hyönteisten puremiin: mieto hydrokortisonivoide
- Punkkipihdit ja -karkotteet
- Loukkaantuneen koiran kuljetukseen: kuonokoppa ja tukeva alusta sekä lasten vaippa tai terveysside suojaamaan haavaa kuljetuksen ajaksi.
Live24magazine
30.07.2020Tulli ja KRP saivat valmiiksi laajan dopingaineisiin liittyvän esitutkinnan
29.07.2020Siivousyritys SMC Palvelut Oy:n työntekijät puolustavat työnantajaansa: " Meitä kohdellaan tasa-arvoisesti "
27.07.2020EU:n syyttäjänvirasto EPPO: neuvosto nimitti Euroopan syyttäjät
27.07.2020Matkailu epidemia-alueille lisää koronavirustartuntojen riskiä Suomessa
18.07.2020Golfin lyöntipelin suomenmestarit kruunattiin Ruuhikoskella - miehissä ratkaisu venyi uusintaan
17.07.2020Livemusiikkia ja yhteislaulua kesätorstaisin uuden Seurasaari Laulaa & Soi - musiikkitapahtuman myötä
17.07.2020Kenttäennätys Junkkarin nimiin, miehissä Hietala piti komennon
16.07.2020Hietala ja Riihijärvi toisen päivän parhaat SM-kisoissa
16.07.2020Suomi sai merkittävän potin EU-rahoitusta - 58,3 miljoonaa euroa raidehankkeille eri puolille maata
16.07.2020Coca-Cola lahjoittaa 75 000 eurolla ravintolalahjakortteja vähävaraisille perheille

Siirry arkistoon »