Nettipuhelujen soittaminen on yleistynyt erittäin voimakkaasti
30.06.2020

Netin käytön osalta voimakkaimmin ovat yleistyneet nettipuhelujen soittaminen sekä pikaviestintä. Kuva: Traficom
Jopa 55 prosenttia suomalaisista käyttää viikoittain internetin puhe- ja videopalveluja. Osuus on kasvanut peräti 16 %-yksikköä viime vuoden keväästä. Samaan aikaan esimerkiksi sosiaalisen median käyttö on hieman vähentynyt. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on selvittänyt moninaisia suomalaisten nettikäyttöön liittyviä kysymyksiä kuluttajatutkimuksella.
Suomalaisten rajoitettua lähikontakteja ja niihin liittyvää vuorovaikutusta kevään aikana, on erityisesti ääni- ja videopuhelujen soittaminen Teamsin, Skypen ja WhatsAppin kaltaisilla sovelluksilla yleistynyt huomattavasti. Nettipuhelujen jälkeen toiseksi eniten vuoden takaisesta on yleistynyt pikaviestien lähettäminen esimerkiksi WhatsApp ja Facebook Messenger -sovelluksilla. Pikaviestejä lähetti viikoittain peräti 82 prosenttia suomalaisista, mikä on 5 %-yksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Sosiaalista mediaa viikoittain päivittävien osuus tippui edellisvuoden tavoin muutaman %-yksikön ja on nyt 63 prosenttia, joten kommunikoinnissa tapahtuneet muutokset eivät ole lisänneet somen aktiivikäyttäjien määrää. Videopalvelujen käytössä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia.
Viikoittain etätyötä nettiyhteydenvälityksellä tekevien osuus kasvoi viime vuoden keväästä 6 %-yksikköä ollen nyt 38 prosenttia. Vastaavasti etäopiskelijoiden osuus kasvoi 4 %-yksikköä 27 prosenttiin.
- Etätyötä tekevien määrä kasvoi siis melko maltillisesti, vaikka etätyön määrä sitä tekevillä onkin saattanut moninkertaistua, huomauttaa viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen.
Matkaviestinverkon nettiyhteys oli loppukeväällä 2020 yli 90 prosentilla kotitalouksista. Vastaavasti noin puolella suomalaisista on kotonaan käytössään kiinteä nettiyhteys. Lähes 80 prosentilla netin käyttäjistä oli kotonaan langaton lähiverkko. Matkapuhelimien ja tietokoneiden lisäksi muita nettiin kytkettyjä laitteita oli hankittu jo 61 prosentiin kotitalouksista, mikä oli 4 %-yksikköä enemmän kuin keväällä 2019. Erityisesti yleistyivät aktivisuusrannekkeet sekä muut terveyteen liittyvät laitteet, joita oli hankittu jo joka viidenteen kotitalouteen.
Kuluttajatutkimuksen toteutti IROResearch Oy. Tutkimusta varten haastateltiin 2000 suomalaista, vähintään 15-vuotiasta henkilöä. Haastattelut toteutettiin puhelinhaastatteluina huhti-kesäkuussa 2020.
Live24magazine
|