Asiaohjelmien taustaäänet estävät ikääntyneiden tiedonsaantia

08.06.2020

remote-control-4891936_640.jpgKuva: kuvituskuva

95 prosenttia iäkkäistä kokee tv-ohjelmien taustaäänet häiritseviksi. Taustaäänet rikkovat ohjelmien katsomista myös pakottamalla kanavien vaihteluun. Jatkuva pinnistely kuulemisen kanssa tekee tv:n katselusta hyvin raskasta. Kaupallisten kanavien tarjontaa jää katsomatta mainoksissa olevien äänitehosteiden vuoksi. Nämä asiat selviävät Eläkeliiton ja Kuuloliiton yhteisestä tämän vuoden maaliskuussa päättyneestä yhteisestä verkkokyselystä. Eläkeliitto ja Kuuloliitto jättivät perjantaina 5. kesäkuuta asiasta kannanoton YLE- ja MTV3-kanaville.

Äänitehosteita lisätään hyvin yleisesti asiaohjelmiin, joko täytteeksi taustalle tai tunnetta voimistamaan. Ikäkuuloisen on vaikeaa erottaa taustaäänistä ja puheesta yhdistyvästä epäselvästä kokonaisuudesta sanoja

- Ikäkuulon aiheuttama kuulonalenema eli sisäkorvan ja kuulohermon rappeumamuutokset on yleinen ongelma, tietää Kuuloliiton kehittämispäällikkö Anniina Lavikainen.

- Jo yli 50-vuotiailla havaitaan selvää kuulon heikkenemistä. Joka viidennellä yli 70-vuotiaalla on ihmisten välistä keskustelua vaikeuttava kuulovika. Ikäkuulo vaikeuttaa puheen konsonanttien tunnistamista ja sanoista selvän saamista. Erityisesti näin on, jos tilanteessa on häiritseviä taustaääniä.

Kuulokojeesta tai muista kuulemisen apuvälineistä ei ole riittävää apua: ne vahvistavat kaikkia ääniä, jolloin myös ohjelmien taustaäänet voimistuvat.

Eläkeliiton vanhusasiamies Irene Vuorisalo muistuttaa, että iäkkäät ovat ylivoimaisesti suurin katsojaryhmä ja ohjelmat tehdään normaalikuuloisille katsojille. Kyselyyn vastanneista 90 prosenttia katsoi TV:tä päivittäin. Suosituimpia ohjelmatyyppejä erityisesti iäkkäiden vastaajien joukossa olivat nimenomaan uutiset ja kotimaiset asiaohjelmat.

- Ikäkuuloiset henkilöt ovat yhä kasvava kuluttajaryhmä. Asiaohjelmien saavutettavuus tulisi huomioida jo ohjelmia tehtäessä. Taustaäänten tähdellisyys asiaohjelmissa on ylipäätään kyseenalainen.

Live24magazine

14.07.2020Konttisuon tuulivoimahankkeen rakennustyöt alkavat
14.07.2020Alkon myynninkasvu jatkui kesäkuussa
11.07.2020Varo silmäniskua! Liikkeellä on uusi, nopeasti yleistyvä kiristyshaittaohjelma
09.07.2020Suomi vastaanotti ensimmäiset alaikäisten siirrot Välimeren alueelta keskiviikkoiltapäivänä
08.07.2020Koirien kiusana sinilevä, käärmeet, ötökät ja helteet - Näin ehkäiset ja hoidat lemmikkisi kesähaavereita
07.07.2020Sairaalahoitoa vaativaan koronavirustautiin (COVID-19) sairastuneilla potilailla vakavampi taudinkuva ja pidempi sairaalahoito kuin influenssapotilaalla
07.07.2020Työryhmä: Raiskauksen tunnusmerkiksi vapaaehtoisuuden puute
06.07.2020Kuopioon elokuussa avattava Suomen toiseksi suurin uimahalli tähtää viiden tähden asiakaskokemukseen
06.07.2020Laivoilla useita altistustilanteita - hakeudu matalalla kynnyksellä testiin, jos oireita
06.07.2020SDP:n Matias Mäkynen: Järjestöjen kanneoikeus ehkäisisi väärinkäytöksiä ja suojaisi heikompaa työmarkkinoilla

Siirry arkistoon »