Venäjän tullin lahjoittama labradorinnoutaja valmistui tullikoiraksi

01.06.2020

jutta-jussi.jpg

Kuvassa tullikoira Jutta ja Jussi Planting. Kuva: Tulli

Venäjän tulli lahjoitti Suomen tullille labradorinnoutajan pennun 25-vuotisen yhteistyön kunniaksi toukokuussa 2019. Koira valmistui 1. kesäkuuta huumausaineiden etsintään erikoistuneeksi tullikoiraksi, ja sen työskentelypaikka on Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Venäjän tullin varapääjohtaja Oleg Gubaydulin lahjoitti Suomen tullille Jutta-nimisen koiranpennun, joka saapui Venäjältä Vaalimaan rajanylityspaikan kautta Suomeen viime vuoden heinäkuussa. Lähes vuoden ajan Juttaa on suunnitelmallisesti koulutettu huumausaineiden etsintään erikoistuneeksi tullikoiraksi. Koulutus päättyi 1. kesäkuuta tasokokeeseen, jonka Jutta läpäisi valmistuen virallisesti tullikoiraksi. Lisäksi eläinlääkäri on todennut Jutan tullikoiran työhön sopivaksi.

Virkapaikka lentoasemalla

Jutan sijoituspaikka on Helsinki-Vantaan lentoasema, jossa sen työskentely-ympäristö muodostuu matkustaja-, posti- ja rahtiliikenteen valvonnasta. Sen muita tehtäviä ovat Tullin rikostorjunnan ja muiden yhteistyöviranomaisten tukeminen.

– Luonteeltaan Jutta on avoin, itsenäinen, rohkea ja joskus jopa hieman röyhkeä. Sillä on erittäin suuri ruokahalu, ja ruoan eteen Jutta tekee kaikkensa, koiranohjaaja Jussi Planting kertoo. 

Siinä missä muut tullikoirat ovat metsästyslinjaisia ja ketteriä, Jutta eroaa niistä raskaammalla rakenteella. Tästä syystä Jutan kouluttamisessa tullikoiraksi on kiinnitetty erityistä huomiota sen fyysiseen kuntoon ja kunnon rakentamiseen.

Tullikoirat tärkeänä osana tavaravalvontaa

Tullissa työskentelee tällä hetkellä noin 50 tullikoiraa, joiden tehtävänä on paljastaa tavaravirroista kiellettyjä ja rajoitettuja tavaroita. Suurin osa tullikoirista on koulutettu etsimään huumausaineita. Lisäksi tullikoirat etsivät savukkeita, nuuskaa, käteistä rahaa, eläinperäisiä elintarvikkeita, aseita ja räjähteitä.

- Tullikoirat tekivät vuonna 2019 lähes 40 000 etsintää, joista suurin osa koski huumausaineita. Löytöjä kertyi runsaat 1 100, joista noin puolet olivat huumausainelöytöjä. Määrällisesti eniten löydettiin eläinperäisiä elintarvikkeita, joiden tuonti EU:n ulkopuolelta on kielletty, valvontajohtaja Mikko Grönberg kertoo.

Tiivistä maiden välistä yhteistyötä

Suomen ja Venäjän tullien yhteistyöllä on yli 25 vuoden perinteet. Yhteistyötä tehdään kaikilla tasoilla. Etenkin maiden välisen tavaraliikenteen sujuvuuden varmistaminen on ollut yhteistyön keskiössä myös koronatilanteessa. Lisäksi rajan ylittävän rikollisuuden ennaltaehkäiseminen on yhteistyön kulmakiviä.

Live24magazine

14.07.2020Konttisuon tuulivoimahankkeen rakennustyöt alkavat
14.07.2020Alkon myynninkasvu jatkui kesäkuussa
11.07.2020Varo silmäniskua! Liikkeellä on uusi, nopeasti yleistyvä kiristyshaittaohjelma
09.07.2020Suomi vastaanotti ensimmäiset alaikäisten siirrot Välimeren alueelta keskiviikkoiltapäivänä
08.07.2020Koirien kiusana sinilevä, käärmeet, ötökät ja helteet - Näin ehkäiset ja hoidat lemmikkisi kesähaavereita
07.07.2020Sairaalahoitoa vaativaan koronavirustautiin (COVID-19) sairastuneilla potilailla vakavampi taudinkuva ja pidempi sairaalahoito kuin influenssapotilaalla
07.07.2020Työryhmä: Raiskauksen tunnusmerkiksi vapaaehtoisuuden puute
06.07.2020Kuopioon elokuussa avattava Suomen toiseksi suurin uimahalli tähtää viiden tähden asiakaskokemukseen
06.07.2020Laivoilla useita altistustilanteita - hakeudu matalalla kynnyksellä testiin, jos oireita
06.07.2020SDP:n Matias Mäkynen: Järjestöjen kanneoikeus ehkäisisi väärinkäytöksiä ja suojaisi heikompaa työmarkkinoilla

Siirry arkistoon »