Väre vihersi Niiralan Kulman sähkön

25.05.2020

Väre Oy

Kuopion alueen suurin vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma on tehnyt sopimuksen energiapalveluyhtiö Väreen kanssa vihreän sähkön hankinnasta Niiralan Kulman kiinteistökohteisiin. Sopimuksen mukaan Niiralan Kulma käyttää kiinteistöissään jatkossa vain uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.

Kyse on merkittävästä hankinnasta ympäristövastuullisuuden näkökulmasta, sillä kokonaisarvio energian vuosikulutuksesta on yhteensä 9900 megawattituntia ja CO2-päästö vähenee uuden sopimuksen ansiosta reilusti yli 2,8 miljoonaa kiloa. Niiralan Kulma painottaa ympäristövastuullisuutta kaikessa toiminnassaan ja Väreen vihreä sähkö on luonnollinen jatkumo yhtiön vastuullisuustyölle.

Niiralan Kulma on tehnyt pitkäjänteistä työtä energiatehokkuuden parantamiseksi asuinkiinteistöissään ja yhtiö on mukana Kuopion kaupungin strategian mukaisessa Resurssiviisas Kuopio -ohjelmassa. Niiralan Kulma liittyi vuonna 2017 myös valtion ja vuokra-asuntoyhteisöjen väliseen energiatehokkuussopimukseen (VAETS), jonka tavoitteeksi on asetettu 7,5 prosentin energiansäästötavoite vuoteen 2025 mennessä. Niiralan Kulma on sitoutunut näihin tavoitteisiin sekä aikatauluun onnistuen toimenpiteillään saavuttamaan sopimuksen välitavoitteet kirkkaasti. Vuoteen 2019 mennessä yhtiö oli saavuttanut tavoitteesta jo noin 40 prosenttia.

- Kokonaisenergiankulutusta on onnistuttu laskemaan viimeisen kymmenen vuoden aikana 13 prosenttia, Niiralan Kulman kiinteistöjohtaja Olli Kuronen kuvaa kulutuksen laskua.

- Turvallisen ja laadukkaan asumisen lisäksi ympäristövastuullinen toiminta on yksi tärkeimmistä strategisista tavoitteistamme ja toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi on tehty viime vuosina runsaasti. Uusiutuvaan energiaan siirtyminen on luonnollinen osa vastuullisuustyötämme, koska energialla ja sen käytön optimoinnilla on merkittävä ympäristövaikutus, Kuronen toteaa.

Kuopion kaupungin omistamalla vuokrataloyhtiöllä on tällä hetkellä yli 6000 vuokra-asuntoa eri puolilla Kuopiota ja niissä asuu yli 10 000 ihmistä. Niiralan Kulma viestii aktiivisesti asukkailleen ympäristövastuullisuudesta ja haastaa asukkaitaan mukaan resurssiviisaustoimiin.

- Annamme ohjeita ja vinkkejä kierrätykseen sekä sähkön ja veden käytön vähentämiseen liittyen. Kannustamme myös asukkaitamme siirtymään uusiutuvan energian käyttäjiksi omassa kotitaloussähkössään, Kuronen sanoo.

Kysyntäjousto tuo tuloa ja pienentää hiilidioksidipäästöjä

Yhteistyö Väreen kanssa laajeni tänä keväänä muiltakin osin, sillä vihreän sähkön lisäksi Niiralan Kulma hankkii sähkönkäytön optimointiin Väreen kysyntäjoustopalvelua. Kysyntäjousto tarkoittaa mahdollisuutta säätää sähkönkäyttöä sähkön hinnan ja sähköverkon tilanteen mukaan.

Väreen kehitysjohtajan Antti Martikaisen mukaan Niiralan Kulman kolme kiinteistöä ja niiden sähkökäyttöiset lämminvesivaraajat liitettiin Väreen kysyntäjoustopalveluun viime syksynä ja tänä vuonna mukaan tuli kolme uutta kohdetta lisää. Väreen kysyntäjoustopalvelussa Niiralan Kulman kuuden kiinteistön lämminvesivaraajat tasapainottavat sähköverkossa sähkön tuotantoa ja kulutusta.

- Niiralan Kulman lämminvesivaraajat ovat mahdollistamassa hajautetun ja päästöttömän sähköntuotannon lisäämistä suomalaisessa sähköverkossa. Kysyntäjoustoon liitetty 100 kilowatin teho mahdollistaa laskennallisesti esimerkiksi yhden ison tuulivoimalan rakentamisen. Tämä tarkoittaa, että hiilidioksidisäästöä syntyy kaksi miljoonaa kiloa. Kantaverkkoyhtiö Fingrid maksaa sähköverkon sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainotukseen osallistumisesta ja Väreen kysyntäjouston avulla lämminvesivaraajat tuottavat nyt rahaa Niiralan Kulmalle, Martikainen kuvaa.

- Säästöt syntyvät siitä, kun ajoitamme rivitaloyhtiöiden suurten lämminvesivaraajien sähkönkäyttöä markkinoiden ja voimajärjestelmän tilanteen mukaisesti. Asukkaat eivät huomaa automatiikan tekemiä hetkellisiä säätöjä omassa arjessaan, vaan palvelu huolehtii taustalla sähkönkäytön optimoinnista, toteaa Väreen kehitysjohtaja Antti Martikainen.

Kysyntäjousto on ollut raskaalle teollisuudelle ja suuryrityksille tuttu toimintamalli jo pitkään. Säätelemällä sähkönkäyttöä ne ovat voineet pienentää huomattavasti sähkölaskuaan. Tulevaisuudessa kysyntäjousto tulee koskettamaan kaikkia sähkönkäyttäjiä aina suuryrityksistä kuluttajiin.

Live24magazine

09.07.2020Suomi vastaanotti ensimmäiset alaikäisten siirrot Välimeren alueelta keskiviikkoiltapäivänä
08.07.2020Koirien kiusana sinilevä, käärmeet, ötökät ja helteet - Näin ehkäiset ja hoidat lemmikkisi kesähaavereita
07.07.2020Sairaalahoitoa vaativaan koronavirustautiin (COVID-19) sairastuneilla potilailla vakavampi taudinkuva ja pidempi sairaalahoito kuin influenssapotilaalla
07.07.2020Työryhmä: Raiskauksen tunnusmerkiksi vapaaehtoisuuden puute
06.07.2020Kuopioon elokuussa avattava Suomen toiseksi suurin uimahalli tähtää viiden tähden asiakaskokemukseen
06.07.2020Laivoilla useita altistustilanteita - hakeudu matalalla kynnyksellä testiin, jos oireita
06.07.2020SDP:n Matias Mäkynen: Järjestöjen kanneoikeus ehkäisisi väärinkäytöksiä ja suojaisi heikompaa työmarkkinoilla
30.06.2020Diakonissalaitos aloittaa työn radikalisoitumisen ehkäisemiseksi
30.06.2020Nettipuhelujen soittaminen on yleistynyt erittäin voimakkaasti
29.06.2020Tutkimus: Suojamaskien käyttöpakko ei lisännyt liikkumista

Siirry arkistoon »