Tutkimushanke etsii työkaluja syrjimättömän ja tasa-arvoisen työelämän rakentamiseksi

25.05.2020

hand-4179463_640.jpg

Kuva: kuvituskuva

Uusi Tavoitteena syrjimätön työelämä -tutkimushanke tuottaa ajankohtaista tietoa työelämässä tapahtuvasta syrjinnästä Suomessa. Hankkeen tavoitteena on rakentaa kattava kokonaiskuva työelämässä esiintyvästä syrjinnästä ja löytää keinoja erityisesti rekrytointisyrjinnän ehkäisyyn. Hankkeen toteuttavat Palkansaajien tutkimuslaitos, PT ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL.

Hallituksen tavoitteena on vahvistaa yhdenvertaisuutta, sukupuolten tasa-arvoa ja työllisyyttä. Siksi työelämän syrjinnästä tarvitaan tarkat ja ajankohtaiset tiedot sekä toimivia keinoja ehkäistä syrjintää. Myös työnantajien rekrytointi- ja monimuotoisuusosaamisen lisääminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

Tutkimus tuottaa tietoa työsyrjinnästä eri väestöryhmissä

Työelämässä esiintyy eri tutkimusten mukaan syrjintää työhönotossa, työsuhteen aikana sekä työsuhteen päättyessä. THL:n toteuttamassa osassa tutkimusta arvioidaan, miten hyvin eri aineistot kuvaavat työsyrjinnän tilaa ja sen eri muotoja.

Tutkimuksessa tarkastellaan syrjintää eri perusteiden näkökulmasta, muun muassa sukupuolen, iän, alkuperän, kansallisuuden, kielen, uskonnon, vamman tai terveydentilan. Kootun tiedon analysoinnilla päästään pureutumaan syrjintään ja sen ehkäisyyn sekä edistämään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista työelämässä.

Tutkimus kartoittaa parhaita rekrytointikäytäntöjä

PT:n toteuttamassa osassa tutkimusta keskitytään parhaisiin keinoihin ehkäistä rekrytointisyrjintää. Tässä yhtenä arvioitavana keinona on nimetön työnhaku. Rekrytointisyrjinnän osalta kootaan yhteen kotimaisen ja kansainvälisen tieteellisen tutkimuksen ja selvitysten tuloksia sekä eri maiden hyviä käytäntöjä. Analyysin pohjalta esitetään päätöksentekijöiden ja työelämän kehittäjien käyttöön suosituksia, miten rekrytoinnissa tapahtuvaa syrjintää voidaan Suomessa ehkäistä ja siihen puuttua.

Tavoitteena syrjimätön työelämä -hanke toteutetaan osana valtioneuvoston yhteistä selvitys- ja tutkimustoimintaa (VN TEAS).

Live24magazine

09.07.2020Suomi vastaanotti ensimmäiset alaikäisten siirrot Välimeren alueelta keskiviikkoiltapäivänä
08.07.2020Koirien kiusana sinilevä, käärmeet, ötökät ja helteet - Näin ehkäiset ja hoidat lemmikkisi kesähaavereita
07.07.2020Sairaalahoitoa vaativaan koronavirustautiin (COVID-19) sairastuneilla potilailla vakavampi taudinkuva ja pidempi sairaalahoito kuin influenssapotilaalla
07.07.2020Työryhmä: Raiskauksen tunnusmerkiksi vapaaehtoisuuden puute
06.07.2020Kuopioon elokuussa avattava Suomen toiseksi suurin uimahalli tähtää viiden tähden asiakaskokemukseen
06.07.2020Laivoilla useita altistustilanteita - hakeudu matalalla kynnyksellä testiin, jos oireita
06.07.2020SDP:n Matias Mäkynen: Järjestöjen kanneoikeus ehkäisisi väärinkäytöksiä ja suojaisi heikompaa työmarkkinoilla
30.06.2020Diakonissalaitos aloittaa työn radikalisoitumisen ehkäisemiseksi
30.06.2020Nettipuhelujen soittaminen on yleistynyt erittäin voimakkaasti
29.06.2020Tutkimus: Suojamaskien käyttöpakko ei lisännyt liikkumista

Siirry arkistoon »