Maksamatta jääneistä taiteen jälleenmyyntikorvauksista tuomio

03.04.2020

painting-911804_640.jpg

Kuva: kuvituskuva

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tänään 3. huhtikuuta antamassaan tuomiossa vahvistanut maksuvelvollisuuden maksamatta jääneestä jälleenmyyntikorvauksesta. Tuomiossa vahvistetaan jälleenmyyntikorvauksen suorittamisvelvollisuus taiteilijoille kaikesta taiteen jälleenmyynnistä, kun siihen osallistuu taidemarkkinoiden ammattilainen. Kyseessä on jälleenmyyntikorvauksen osalta ensimmäinen laatuaan oleva tuomio Suomessa. 

Jälleenmyyntikorvaus tarkoittaa taiteilijan tekijänoikeuslakiin perustuvaa oikeutta saada korvaus teostensa jälleenmyynnistä. Jälleenmyyntikorvauksen suorittamisesta vastaa teoksen myyntiin osallistunut taidemarkkinoiden ammattilainen: myyjä, välittäjä tai ostaja. Opetus- ja kulttuuriministeriö on päätöksellään nimittänyt Kuvaston jälleenmyyntikorvauksen kerääväksi ja tilittäväksi järjestöksi.

Käräjäoikeus katsoi osakeyhtiön, jonka nimissä taidemyyntiä oli harjoitettu, olevan velvollinen suorittamaan Kuvastolle maksamatta jääneen jälleenmyyntikorvauksen sekä korvauksia oikeudenkäyntikuluista yhteensä yli 15 000 euroa. Lisäksi yhtiön vastuuhenkilö tuomittiin kavalluksesta jälleenmyyntikorvausta koskevan tilitysvelvollisuuden täyttämättä jäämisen perusteella. Tapauksessa on kyse muun muassa Valamon luostarissa järjestetyistä taidenäyttelyistä. Käräjäoikeus katsoi osan näyttelyissä myydyistä tauluista väärennöksiksi, joiden osalta taidemyyntiä harjoittanut pariskunta tuomittiin useasta petoksesta sekä väärennysrikoksesta.

TTVK edusti asiassa Kuvastoa, joka oli asianomistajana ainoastaan jälleenmyyntikorvauksen maksamatta jättämiseen liittyvässä syytekohdassa, jossa taidemyyntiä harjoittaneessa osakeyhtiössä päätösvaltaa käyttäneelle henkilölle vaadittiin rangaistusta törkeästä kavalluksesta. 

TTVK ja Kuvasto jatkavat edelleen taidekauppiaiden ja -välittäjien seurantaa. Mahdollisia jatkotoimia harkitaan tapauskohtaisesti.

Live24magazine

02.06.2020Prätkällä töihin - päivän kummeina radiologi Sakari Kainulainen ja sairaanhoitaja Juha-Pekka Miettinen: " Päivän paineet ja kiireet tippuvat moottoripyöräillessä tienvarsille "
01.06.2020Venäjän tullin lahjoittama labradorinnoutaja valmistui tullikoiraksi
01.06.2020Tukes ohjeistaa: Näin ostat kansanmaskin
30.05.2020Rovaniemi: Suurtulvan huippu lähellä - "Töitä paiskitaan yötäpäivää"
28.05.2020Kirjauutuus: Onko meidät huijattu yksiavioisuuteen?
27.05.2020Avoin kirje Marja Kihlströmin tueksi koskien Osmo Kontulan käytöstä
27.05.2020Uudet mallinnukset vahvistavat: Sairaiden eristäminen ja etätyön suosiminen ovat avainasemassa koronan torjunnassa
27.05.2020Suomen huumeprofiili on poikkeuksellinen pohjoismaisessa huumeiden yliannostuskuolemien vertailussa
25.05.2020Mikkelin seutu kutsuu vapaa-ajan asukkaitaan - täällä on tilaa hengittää
25.05.2020Väre vihersi Niiralan Kulman sähkön

Siirry arkistoon »