Selvitys: Pörssiyritykset paremmassa kunnossa kuin kertaakaan --"Valmiita kohtaamaan koronavirus"

15.02.2020

Kansainvälisen ja kotimaisen talouden puhuttu viileneminen ei viime vuonna pystynyt lyömään lommoa Suomen suurimpien yritysten liiketoimintaan, Strategic Accountingin selvitys kertoo.

Strategic Accounting kävi läpi Suomen 15 suurimman pörssiyrityksen talousnumerot viimeisimmältä osavuodelta loka-joulukuulta.

Selvityksen mukaan yritysten yhteenlasketut liikevaihdot kasvoivat edellisestä kvartaalista yhdeksän prosenttia 30,9 miljardiin euroon. Vuotta aiempaan verrattuna liikevaihdot olivat lähes samalla tasolla.

Tämä kertoo siitä, että viilentyvä suhdanne ei ole koskenut kansainvälisimpiä suuryrityksiä tai yritykset ovat onnistuneet erinomaisesti myyntiponnisteluissaan.

Toisessa asiassa yritykset onnistuivat jopa erinomaisesti. Niiden kyky luoda tulosta on parantunut viime vuonna merkittävästi. 

Yritysten yhteenlasketut kassavirtatulokset olivat loppuvuonna 6,2 miljardia euroa. Tämä on yli kaksi kertaa edelliskvartaalia enemmän ja myös selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin. Tuloksille on ominaista iso kvartaalikohtainen vaihtelu.

Strategic Accountingin pääanalyytikko Riku Lehtinen näkee, että yritykset ovat onnistuneet niin prosessien, kulujen kuin varastojen hallinnassaan hyvin. Kokonaisuutta ovat vahvistaneet maltilliselle tasolle jääneet investoinnit.

- Suomen suurimmat pörssiyritykset eivät ole koskaan tämän selvityksen aikana olleet näin hyvässä kunnossa, Lehtinen sanoo. Strategic Accounting on selvittänyt suurimpien pörssiyritysten tuloskuntoa vuoden 2017 alusta lähtien.

- Tässä selvityksessä pelätty taaantuma ei vielä näkynyt. Yritykset ovat nyt hyvässä taloudellisessa asemassa kohtaamaan koronaviruksen vaikutukset.

Yritysten viralliset tulokset (EBIT) kasvoivat myös, mutta hieman lievemmin kuin kassavirtatulokset.

Virallisten tulosten ja kassavirtatulosten ero johtuu siitä, että kassavirtatuloksesta on eliminoitu pois kaikki virallisissa tuloksissa mukana olevat jaksotus-, arvostus- ja varausten muutoserät.

Kassavirtatulos kertoo pelkistetyimmin, kuinka hyvin yrityksen tuloksentekokone toimii. Se muodostuu liiketoiminnan ulos- ja sisään suuntautuvien rahavirtojen summasta.

Yritysten kannattavuus oli viime kvartaalilla hyvällä tasolla. Yritykset tekivät virallista tulosta liikevaihtoon suhteutettuna 10,3 prosenttia, kassavirtatulosta peräti 20,0 prosenttia.

Loka-joulukuussa pörssiyritysten kulut laskivat viisi prosenttia 24,7 miljardiin euroon. Yritysten yhteenlasketut omat pääomat vahvistuivat kuudella prosentilla 68,2 mrd. euroon. Niiden omavaraisuusasteet kasvoivat kahdella prosenttiyksiköllä 46 prosenttiin. 

Yritysten pääoman tuotto pomppasi viimeisellä kvartaalilla yhdeksään prosenttiin loppukesän neljästä prosentista.

Selvitys kattoi viisitoista suurinta pörssiyritystä: Kone, Elisa, UPM, Wärtsilä, Stora Enso, Valmet, Kesko, Outokumpu, Cargotec, Fortum, Nokia, Konecranes, Outotec, Neste ja YIT.

Selvitys ei kerro suoraan Suomen tai maailman suhdanteesta, koska näillä yrityksillä on liiketoimintaa eri puolilla maailmaa.

Live24magazine

06.04.2020Maahanmuuttajat tarvitsevat tietoa koronaviruksesta
06.04.2020Lowell Suomi Oy: Lowell ottaa käyttöön lisäjoustoja koronakriisissä
04.04.2020Itse tehty maski ei suojaa koronavirukselta - hengityksensuojainten pitää olla turvallisia ja taata riittävä suoja
03.04.2020Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Kansalaiskirje koronaviruksesta on lähtenyt koteihin
03.04.2020389 500 suomalaisella on maksuhäiriömerkintöjä
03.04.2020Maksamatta jääneistä taiteen jälleenmyyntikorvauksista tuomio
03.04.2020Koronaepidemia pakotti ruoka-aputoimijat pikaiseen järjestäytymiseen - avun tarve kentällä on nyt valtava
03.04.2020HUSissa alkaa COVID-19-taudin lääkehoitotutkimus
03.04.2020Ryhdy sairaanhoitajien apuriksi - osallistu kampanjaan
02.04.2020Avustajakoirat luokitellaan lääkinnällisiksi apuvälineiksi

Siirry arkistoon »