Lähes 1000 helsinkiläiskoululaista opetteli nettimaailman empatiataitoja

12.02.2020

Empatiapakkaus tarjoaa empatiataitojen harjoittamiseen suomen- ja ruotsinkielistä opetusmateriaalia kaikkien suomalaisten koulujen käyttöön maksuttomasti

Osana maanantaina käynnistynyttä mediataitoviikkoa ja tiistain kansainvälistä turvallisen internetin käytön päivää 30 Microsoft Oy:n työntekijää vieraili 16 helsinkiläiskoulussa tutustuttamassa 3.–4.-luokkalaisia lapsia nettikiusaamisen ehkäisemiseen ja empatiaan netissä.

Jopa 1000 helsinkiläisten ala-asteiden oppilasta pääsi tiistaina 11. helmikuuta harjoittelemaan empatiataitoja digiympäristössä Microsoftin työntekijöiden kanssa. Aiheeseen perehdyttiin Empatiapakkaus.fi-palveluun rakennetun Empatiatähdet-oppimiskokonaisuuden avulla, joka on kehitetty syksyllä varta vasten alakouluikäisten lasten tunne- ja empatiataitojen vahvistamiseksi. Oppituokioiden tavoitteena oli, että lapset tunnistaisivat omasta nettimaailmastaan tilanteita, joissa voisivat soveltaa omia empatiataitojaan entistä paremmin.

- Empatia on yksi tärkeimmistä tulevaisuuden taidoistamme samalla kun teknologia vahvistaa osaamistamme ja toimintaamme monella alueella. Teknologia on tuonut mukanaan empatiavajeen nettiin ja kiusaaminen verkossa on helpompaa kuin kasvokkain. Me Microsoftilla kuitenkin uskomme, että empatiaa voi oppia, kertoo Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen, joka itse keskusteli lasten kanssa empatiasta Katajanokan ala-asteella.

- Lapset kertoivat tilanteista, joissa heidät suljetaan ulos yhteisistä keskusteluryhmistä, heille lähetetään jokin ikävä emoji tai heitä nimitellään netissä. Kaikki olivat sitä mieltä, että sosiaalisessa mediassa olisi mukavampaa, jos kaikki olisivat siellä ystävällisiä toisilleen. Tämä on hyvä neuvo meille aikuisillekin, jatkaa Tolvanen.

Microsoft järjestää vuosittain henkilöstölleen vapaaehtoispäivän. Tänä vuonna aiheeksi valikoitui nettikiusaamisen ehkäiseminen, jonka eteen Microsoft on kumppaneineen tehnyt työtä jo viime keväänä käynnistetystä Empatia nettiin -hankkeesta lähtien.

Osana hanketta Microsoft on rakentanut yhteistyökumppaneidensa kanssa, muun muassa Opetushallitus, OAJ ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto, digitaalisen työkalupakin Empatiapakkaus.fi, jonka avulla erityisesti lapset ja nuoret voivat harjoitella tunnetaitoja digiympäristöissä. Empatiapakkauksesta löytyy myös Empatiatähdet-oppimiskokonaisuus, johon helsinkiläiskoululaiset opettajineen pääsivät tutustumaan. Yhdessä Otavan Oppimisen palveluiden kanssa toteutettu kokonaisuus antaa opettajille 20 tunnin laajuisen opetuspaketin erityisesti alakouluikäisten lasten tunne- ja empatiataitojen vahvistamiseksi. Oppimiskokonaisuus on maksuton kaikille Suomen alakouluille 15. marraskuuta 2020 asti ja on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Alakoululaisten oppitunneilla eri puolilla Helsinkiä keskusteltiin empatiasta, sen merkityksestä ja käytännön ilmentymistä. Vilkkain keskustelu virisi useissa luokissa, kun siirryttiin puhumaan nettimaailman empatiasta. Moni lapsista oli kokenut ikävää kohtelua tai nimittelyä omissa sosiaalisen median kanavissaan.

- Tunnetaitoihin pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota. Lapsille on tärkeää tulla kuulluksi ja saada tukea erilaisiin todellisen maailman ja sosiaalisen median tilanteisiin niin vanhemmilta kuin koulusta, sanoi eräs 3.-4. luokan opettaja tunnin päätteeksi.

Live24magazine

30.06.2020Diakonissalaitos aloittaa työn radikalisoitumisen ehkäisemiseksi
30.06.2020Nettipuhelujen soittaminen on yleistynyt erittäin voimakkaasti
29.06.2020Tutkimus: Suojamaskien käyttöpakko ei lisännyt liikkumista
28.06.2020Suomen evankelis-luterilaisen kirkon avoin kirje piispa Sani Ibrahim Azarille
28.06.2020HUS: Koronaviruksen oireita - hakeudu testiin, vaikka on kesä!
25.06.2020Jonne Välilä myy suomalaisyritysten tuotteita Amazonin verkkokaupassa - tärkeintä on hylätä sopimattomat tuotteet valikoimasta etukäteen
24.06.2020Pääomasijoituksilla elinvoimaa Itä-Suomen kasvuyrityksille
22.06.2020Tulli paljasti marihuanalähetyksiä yli kolmen miljoonan euron arvosta
22.06.2020Remu kohtaa veljensä surman tunnustaneen Late Johanssonin radiossa: "Koko länsimainen kulttuuri on saatanan vallassa"
20.06.2020Euroopan parlamentti tuomitsee rasismin, vihan ja väkivallan niiden kaikissa muodoissa ja vaatii toimia

Siirry arkistoon »