KKV: Pikaluottoja koskevat ryhmäkanteet etenevät - yli 1500 henkilöä ilmoittautunut ennakkoon tai pyytänyt apua

26.11.2019

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Ennakkoilmoittautuminen ryhmäkanteisiin, jotka kuluttaja-asiamies harkitsee nostavansa kahdesta pikaluotosta, päättyi perjantaina 22. marraskuuta. Yhteensä 1549 kuluttajaa on ilmoittautunut ennakkoon tai pyytänyt kuluttaja-asiamiestä avustamaan luottoasian oikeuskäsittelyssä. Seuraavaksi kuluttaja-asiamies käynnistää neuvottelut vastapuolten kanssa. Varsinainen ilmoittautuminen alkaa ensi vuoden puolella, jos ryhmäkanne etenee käräjäoikeuteen.

Luotot, joita mahdolliset ryhmäkanteet koskevat ovat J.W.-Yhtiöt Oy:n 2 000 euron Suomilimiitti-tililuotto, joka on myönnetty 4.7.2016–31.8.2019 sekä Euro24 Finance Oy:n 2 000 euron tililuotto, joka on myönnetty 20.5.2016–20.5.2019. Molempien luottojen todellinen vuosikorko on yli 300 %.

Ennakkoilmoittautumisia ja avustuspyyntöjä tuli kuluttaja-asiamiehelle yhteensä 1549. Näistä noin 85 prosenttia on ennakkoilmoittautumisia ryhmäkanteeseen ja 15 prosenttia avustuspyyntöjä henkilöiltä, jotka eivät voi osallistua ryhmäkanteeseen, koska heidän velkansa on jo vireillä tai käsitelty tuomioistuimessa. Noin 80 prosentilla on J.W.-Yhtiöiden luotto ja 20 prosentilla Euro24 Financen luotto.

- Olemme tyytyväisiä, että saimme koottua näin suuren ryhmän ennakkoilmoittautuneita ja voimme edetä neuvotteluihin. Tällä ponnistuksella on edelleen monta mahdollista lopputulemaa, mutta olemme luottavaisia, että monet kuluttajat tulevat saamaan helpotusta kohtuuttomiin luottokustannuksiinsa, sanoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

Jos kuluttaja-asiamies ei pääse vastapuolten kanssa neuvotteluissa sovintoratkaisuun, ryhmäkanteet laitetaan vireille Helsingin käräjäoikeuteen.

Mukaan voi päästä vielä myöhemmin

Ryhmäkanteiden varsinainen ilmoittautuminen alkaa vuoden 2020 puolella, jos asia on edennyt käräjäoikeuteen. Kaikkien ryhmäkanteisiin mukaan pyrkivien on ilmoittauduttava käräjäoikeuden asettamassa määräajassa. Tämä koskee sekä ennakkoilmoittautuneita, että niitä, jotka eivät ole ennakkoilmoittautuneet.

- Näistä kahdesta kohtuuttoman kalliista luotosta kärsivät kymmenet tuhannet velalliset, joten toivomme tietysti, että ryhmä kasvaisi vielä suuremmaksi, toteaa Väänänen.

Ryhmäkanteen lisäksi muita keinoja kustannusten alentamiseen

Osa kuluttajista, joilla on ryhmäkanteeseen kuuluva luotto, on saanut tai tulee mahdollisesti saamaan käräjäoikeuden kautta haasteen pikaluottoyritykseltä. Jos sinut on haastettu velastasi oikeuteen, et voi osallistua ryhmäkanteeseen, mutta kuluttaja-asiamies avustaa myös näissä tapauksissa. Jos olet ennakkoilmoittautunut ryhmäkanteeseen ja saat sen jälkeen haasteen, ilmoita asiasta osoitteeseen kirjaamo@kkv.fi, niin KKV on yhteydessä sinuun. Jos et ole ennakkoilmoittautuneiden joukossa, ja sinut on haastettu oikeuteen, voit ilmoittautua KKV:n verkkosivuilla, niin kuluttaja-asiamies avustaa sinua mahdollisuuksien mukaan. Voit tarvittaessa kysyä lisätietoja kuluttajaneuvonnasta.

Kohtuuttomiin luottokustannuksiin kannattaa hakea helpotusta, vaikkei kuuluisi ryhmäkanteen piiriin. KKV:n sivuilta löytyy ohjeet siihen, miten voi vaatia kulujen alentamista, jos luoton todellinen vuosikorko on yli 50%.

Live24magazine

28.05.2020Kirjauutuus: Onko meidät huijattu yksiavioisuuteen?
27.05.2020Avoin kirje Marja Kihlströmin tueksi koskien Osmo Kontulan käytöstä
27.05.2020Uudet mallinnukset vahvistavat: Sairaiden eristäminen ja etätyön suosiminen ovat avainasemassa koronan torjunnassa
27.05.2020Suomen huumeprofiili on poikkeuksellinen pohjoismaisessa huumeiden yliannostuskuolemien vertailussa
25.05.2020Mikkelin seutu kutsuu vapaa-ajan asukkaitaan - täällä on tilaa hengittää
25.05.2020Väre vihersi Niiralan Kulman sähkön
25.05.2020Tutkimushanke etsii työkaluja syrjimättömän ja tasa-arvoisen työelämän rakentamiseksi
20.05.2020Etlan lausunto: Poikkeuksellisten olojen määritelmä täyttyy
20.05.2020Lauri Tähkä Telakalla - livestream - keikka syntyi molemminpuolisesta ikävästä
20.05.2020Koronapandemia hankaloittaa henkilönsuojainten tullivalvontaa

Siirry arkistoon »