Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat on julkistettu - kuusi teosta kilpailee 12 000 euron palkinnosta

15.11.2019

Kuopion kaupunki

Savonia-kirjallisuuspalkinto jaetaan vuosittain tunnustuspalkintona savolaiselle kirjailijalle kyseisenä vuonna julkaistusta merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Palkinnon jakaa Kuopion kaupunki.

Palkintoraati on valinnut ehdokkaat 5.marraskuuta 2019 pitämässään kokouksessa. Raati luki yhteensä 76 palkinnon piiriin kuuluvaa ja vuonna 2019 ilmestynyttä kaunokirjallista teosta ja asetti niistä ehdolle kuusi teosta.

Tänä vuonna Savonia-kirjallisuuspalkinnon aikataulu on muuttunut. Aapelin päivän, 2. tammikuuta sijaan palkinto jaetaan jatkossa Savon laulun päivänä 9. joulukuuta. Niinpä Kuopion kaupunki jakaa Savonia-kirjallisuuspalkinnon tänä vuonna kaksi kertaa. Savonia-palkinnon suuruus on 12 000 euroa.

Palkintoehdokkaat perusteluineen:

Tomas Gads (Kaisa Nummela ja Satu Roos), Pirulainen (Bazar)

Pirulainen on Tomas Gadsin eli iisalmelaisten sosiaalipsykologien Kaisa Nummelan ja Satu Roosin yhdessä kirjoittama esikoisdekkari.

Se poikkeaa selkeästi edukseen muista luetuista dekkareista ennalta-arvaamattomuudellaan ja psykologisella otteellaan.  Kyseessä on henkirikoksen selvittely, jossa pääosassa ei ole raju väkivalta vaan psykologisen jännityksen tiivistyminen huippuunsa. Loppuratkaisussa mikään tai kukaan ei ole sitä miltä näyttää.

Antti Hurskainen, 22: kertomus syömisestä (Siltala)

Esikoisromaanin kolme kertomusta syömisestä ja etenkin sen häiriöistä laajenevat monipuoliseksi pohdinnaksi yhteiskunnan, kulttuurin ja uskonnon tilasta tämän päivän Suomessa. Oman lisämausteensa kirjaan tuo se, että siinä käsitellään lukijaa koukuttavasti erityisesti miehen syömishäiriön syntyjä syviä.

Jukka Itkonen, Koira nimeltä mutsi (Lasten Keskus)

Kielellisesti säkenöivä ja hykerryttävä eläinsatu lapsille. Se osoittaa, että jos koira ja jäniskin voivat ystävystyä ja lähteä yhdessä huimiin seikkailuihin, niin samaan ennakkoluulottomuuteen kannattaisi ihmistenkin pyrkiä erilaisuudestaan riippumatta.

Tatu Kokko, Kävelevien patsaiden kaupunki (Icasos)

Kahdessa aikatasossa kulkeva tuore näkemys 175 vuotta sitten syntyneestä kirjailija Minna Canthista, hänen elämästään ja vaikutuksestaan niin omana aikanaan kuin myös nyt 2000-luvun Suomessa. Kirja yhdistää kiehtovalla tavalla mielikuvituksen, kulttuurihistorian, miljöön ja ihmismielen, tekee ”patsaista” inhimillisiä olentoja.

JP Koskinen, Tulisiipi (Like)

Kiehtova ja mukaansa tempaava tarina lentämiseen hurmautuneesta Kaarle-pojasta ja muista suomalaisista, jotka etsivät onnea ja vapautta niin Amerikan kultamailta kuin itärajan takaa työläisten paratiisista, ja joutuivat maksamaan siitä kovan hinnan. Kaarle kuitenkin selviää läpi Stalinin vainot ja vankileirit suuren lentämisen intohimonsa ja rakkauden kannattelemana. Lopulta hän löytää siivet itselleen ja saa tuntea vapauden. 

Raili Mikkanen, Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää (Tammi)

Mikkanen tarjoaa aivan uudenlaisen, virkistävän näkökulman kansalliskirjailijamme Minna Canthin elämään. Minnan toiseksi vanhin tytär Elli valottaa, minkälaista oli elää koko yhteiskuntaa ravisuttavan kirjailijan lapsena.  Canthin lapset saivat kokea äitinsä radikaalien mielipiteiden aiheuttaman tyrmistyksen ja vihapuheet myös itseään kohtaan. Toisaalta taas kodin edistysmielinen ilmapiiri loi elämälle innoittavan kasvualustan.

Palkintoraati:

Puheenjohtaja Varpu Puskala, varapuheenjohtaja Nina Pelli ja jäseninä Riitta Cederberg, Atik Ismail, Seppo Kononen, Auli Poutiainen, Liisa Rossi, Petri Tossavainen ja Jussi Tuovinen. Raadin sihteerinä on toiminut Johanna Oosi-Villikka.

Live24magazine

 

30.06.2020Diakonissalaitos aloittaa työn radikalisoitumisen ehkäisemiseksi
30.06.2020Nettipuhelujen soittaminen on yleistynyt erittäin voimakkaasti
29.06.2020Tutkimus: Suojamaskien käyttöpakko ei lisännyt liikkumista
28.06.2020Suomen evankelis-luterilaisen kirkon avoin kirje piispa Sani Ibrahim Azarille
28.06.2020HUS: Koronaviruksen oireita - hakeudu testiin, vaikka on kesä!
25.06.2020Jonne Välilä myy suomalaisyritysten tuotteita Amazonin verkkokaupassa - tärkeintä on hylätä sopimattomat tuotteet valikoimasta etukäteen
24.06.2020Pääomasijoituksilla elinvoimaa Itä-Suomen kasvuyrityksille
22.06.2020Tulli paljasti marihuanalähetyksiä yli kolmen miljoonan euron arvosta
22.06.2020Remu kohtaa veljensä surman tunnustaneen Late Johanssonin radiossa: "Koko länsimainen kulttuuri on saatanan vallassa"
20.06.2020Euroopan parlamentti tuomitsee rasismin, vihan ja väkivallan niiden kaikissa muodoissa ja vaatii toimia

Siirry arkistoon »