Yllättikö kutiseva ihottuma - syynä voi olla allergia kosmetiikalle

13.11.2019

meikkaus.kosmetiikka.jpg

Kuvituskuva

Heräsitkö aamulla ihon kutinaan ja peiliin katsoessa vastassa oli punainen naama turvonneine silmäluomineen?

Jos näin, niin kyseessä voi olla kosmetiikka-allergia. Kosmetiikalle voi allergisoitua kuka vaan ikään ja sukupuoleen katsomatta, jos vain käyttää kosmetiikkatuotteita.

- Tyypillisin kosmetiikalle allergisoitunut henkilö on kuitenkin keski-ikäinen nainen, joka on ehtinyt käyttää vuosia erilaisia kosmetiikkatuotteita, kertoo Merike Laine, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikka-asiantuntija.

Kosmetiikka-allergian kehittyminen vaatiikin usein pitkän ajan, jopa vuosien altistumisen allergiaa aiheuttavalle aineelle. Tyypillisiä allergiaa aiheuttavia aineita kosmetiikassa ovat hajusteet, säilöntäaineet ja hiusvärit, mutta lähes mille vaan kosmetiikan aineosalle voi allergisoitua.

Miten kosmetiikka-allergian tunnistaa muista ihottumista?

- Kosmetiikka-allergian tunnistaminen ei aina ole helppoa, koska kosmetiikka aiheuttaa useimmiten viivästynyttä kosketusekseemaa, jossa oireet tulevat viivästyneesti tuntien tai päivien kuluttua altistumisesta allergiaa aiheuttavalle aineelle. Oireina on tyypillisesti kutiseva, punoittava ja hilseilevä ihottuma. Iholla voi olla turvotusta ja vesirakkuloita. Kosmetiikka-allergiaa epäiltäessä kannattaakin hakeutua lääkärin vastaanotolle.  Allergiaa kosmetiikan aineosille voidaan selvittää epikutaani- eli lapputesteillä, Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä ohjeistaa.

Jos allergia todetaan, mistä apua sopivien tuotteiden valintaan?

- Sopivien tuotteiden löytämisessä auttaa Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ylläpitämä kosmetiikan Allergiaportaali, www.kosmetiikka-allergia.fi,  joka on kosmetiikka-allergisille tehty verkkopalvelu. Kosmetiikan Allergiaportaali uudistui keväällä 2019 täysin ja marraskuussa palvelu muuttui kuluttajille maksuttomaksi. Palvelu on siis nykyään kaikkien saatavilla ilman kuukausi- tai kertamaksuja, iloitsee Merike Laine.

Allergiaportaalin lisäksi kosmetiikka-allergisia palvelee myös Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen valtakunnallinen maksuton Iho- ja kosmetiikkaneuvonta, josta voi kysyä apua, jos joku asia kosmetiikka-allergioihin liittyen mietityttää.

Live24magazine

13.12.2019Ulosoton suojaosuuksiin korotus ensi vuoden alussa
12.12.2019Lauri "Late" Johanssonille oma ohjelmasarja Radio Deihin
11.12.2019Jatkossa et voi tuoda omenaakaan EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta
11.12.2019Tuottajatähdet Martin Garrix ja Alan Walker Ruisrockiin
11.12.201965 prosenttia kaikista suomalaisista on maksanut Klarnalla - Klarnan nopea kasvu jatkuu Suomessa ja maailmalla
10.12.2019Tammi julkaisee Tero Pitkämäen elämäkerran
10.12.2019Alivaltiosihteeri Pekka Puustisen viesti ulkoministeriön henkilöstölle
10.12.2019Ensi vuonna tieto lääkekaton täyttymisestä näkyy heti apteekissa
10.12.2019Koulupsykologi kuuluu kouluun
09.12.2019Tonttujuoksulla tehdään hyvää Turussa

Siirry arkistoon »
google.com, pub-9796789200513429, DIRECT, f08c47fec0942fa0