HUS kannustaa puhumaan ruotsia

04.11.2019

Valtakunnallista Svenska veckania vietetään HUSissa tänäkin vuonna tuomalla esiin ruotsin kielen eri mahdollisuuksia. Viikon aikana kannustetaan henkilökuntaa erilaisten konkreettisten tapojen avulla käyttämään ruotsin kieltä työssään.

HUS on vastuussa yli 1,6 miljoonan ihmisen erikoissairaanhoidosta. Heistä noin 8 prosenttia on ruotsinkielisiä. HUS on kaksikielinen kuntayhtymä ja potilaille tarjotaan hoitoa omalla äidinkielellään, suomeksi tai ruotsiksi.

- Kun kyseessä on potilas, kunnioittavaan ja arvostavaan kohtaamiseen kuuluu se, että potilaalla on mahdollisuus käyttää omaa äidinkieltään, HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo.

- Meidän pitää täyttää kansalaisten oikeudet oman äidinkielen käyttöön. Se vaatii positiivista ja kannustavaa asennetta meiltä kaikilta.

Svenska veckan on vakiintunut tapahtuma HUSissa ja tänä vuonna työkaverit kannustavat ja haastavat toisiaan puhumaan ruotsia.

- Ruotsin kieli on myös osa kulttuuriamme ja yhteiskuntaamme. HUSin pitää pystyä tukemaan sitä.

HUSin 120 kielilähettiläällä on tärkeä rooli ruotsin kielen käytön kannustamisessa ja tukemisessa omalla työpaikallaan. HUSissa järjestetään vuosittain useita ruotsin kielen kursseja henkilöstölle.

- Monella kieli on ruosteessa, ja vaatii uskallusta ja harjoittelua aloittaa sen käyttöä. Ruotsin puhuminen on myös palkitsevaa. Kuulija kokee itseään ymmärrettävän ja kunnioitettavan, ja puhuja voittaa itsensä, Tuominen sanoo.

Svenska veckanin aikana HUSin ravintoloissa tarjotaan suomenruotsalaista ruokaa. Lisäksi tarjotaan erilaisia ruotsin kielen sanastoja ja vinkkejä suomenruotsalaisista kulttuuri- ja ajankohtaistarjonnasta. Ruotsalaisuuden päivänä voi nauttia suomenruotsalaisesta musiikista, kun Munkkiniemen ruotsinkielinen ala-asteen koulukuoro esiintyy Meilahden tornisairaalan aulassa.

Svenska veckan järjestetään yhteistyössä Folktingetin ja Samarbetsforumin kanssa.

Live24magazine

30.05.2020Rovaniemi: Suurtulvan huippu lähellä - "Töitä paiskitaan yötäpäivää"
28.05.2020Kirjauutuus: Onko meidät huijattu yksiavioisuuteen?
27.05.2020Avoin kirje Marja Kihlströmin tueksi koskien Osmo Kontulan käytöstä
27.05.2020Uudet mallinnukset vahvistavat: Sairaiden eristäminen ja etätyön suosiminen ovat avainasemassa koronan torjunnassa
27.05.2020Suomen huumeprofiili on poikkeuksellinen pohjoismaisessa huumeiden yliannostuskuolemien vertailussa
25.05.2020Mikkelin seutu kutsuu vapaa-ajan asukkaitaan - täällä on tilaa hengittää
25.05.2020Väre vihersi Niiralan Kulman sähkön
25.05.2020Tutkimushanke etsii työkaluja syrjimättömän ja tasa-arvoisen työelämän rakentamiseksi
20.05.2020Etlan lausunto: Poikkeuksellisten olojen määritelmä täyttyy
20.05.2020Lauri Tähkä Telakalla - livestream - keikka syntyi molemminpuolisesta ikävästä

Siirry arkistoon »