HUS kannustaa puhumaan ruotsia

04.11.2019

Valtakunnallista Svenska veckania vietetään HUSissa tänäkin vuonna tuomalla esiin ruotsin kielen eri mahdollisuuksia. Viikon aikana kannustetaan henkilökuntaa erilaisten konkreettisten tapojen avulla käyttämään ruotsin kieltä työssään.

HUS on vastuussa yli 1,6 miljoonan ihmisen erikoissairaanhoidosta. Heistä noin 8 prosenttia on ruotsinkielisiä. HUS on kaksikielinen kuntayhtymä ja potilaille tarjotaan hoitoa omalla äidinkielellään, suomeksi tai ruotsiksi.

- Kun kyseessä on potilas, kunnioittavaan ja arvostavaan kohtaamiseen kuuluu se, että potilaalla on mahdollisuus käyttää omaa äidinkieltään, HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo.

- Meidän pitää täyttää kansalaisten oikeudet oman äidinkielen käyttöön. Se vaatii positiivista ja kannustavaa asennetta meiltä kaikilta.

Svenska veckan on vakiintunut tapahtuma HUSissa ja tänä vuonna työkaverit kannustavat ja haastavat toisiaan puhumaan ruotsia.

- Ruotsin kieli on myös osa kulttuuriamme ja yhteiskuntaamme. HUSin pitää pystyä tukemaan sitä.

HUSin 120 kielilähettiläällä on tärkeä rooli ruotsin kielen käytön kannustamisessa ja tukemisessa omalla työpaikallaan. HUSissa järjestetään vuosittain useita ruotsin kielen kursseja henkilöstölle.

- Monella kieli on ruosteessa, ja vaatii uskallusta ja harjoittelua aloittaa sen käyttöä. Ruotsin puhuminen on myös palkitsevaa. Kuulija kokee itseään ymmärrettävän ja kunnioitettavan, ja puhuja voittaa itsensä, Tuominen sanoo.

Svenska veckanin aikana HUSin ravintoloissa tarjotaan suomenruotsalaista ruokaa. Lisäksi tarjotaan erilaisia ruotsin kielen sanastoja ja vinkkejä suomenruotsalaisista kulttuuri- ja ajankohtaistarjonnasta. Ruotsalaisuuden päivänä voi nauttia suomenruotsalaisesta musiikista, kun Munkkiniemen ruotsinkielinen ala-asteen koulukuoro esiintyy Meilahden tornisairaalan aulassa.

Svenska veckan järjestetään yhteistyössä Folktingetin ja Samarbetsforumin kanssa.

Live24magazine

16.11.2019Pron edustajisto: Työnantajien kohtuuttomat tavoitteet on kerrottava avoimesti heille, joiden asioista juuri nyt neuvotellaan
15.11.2019Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat on julkistettu - kuusi teosta kilpailee 12 000 euron palkinnosta
15.11.2019Kuopion kaupungin Martti Merenmaa - stipendi myönnetään tänä vuonna esseisti Antti Hurskaiselle
14.11.2019Taloushallintoliitto: Eräät yritykset eivät saa pankkitiliä
14.11.2019Liike Nyt merkitty puoluerekisteriin
14.11.2019Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi Suomea koskevan ratkaisun turvapaikanhakijan palauttamista Irakiin koskevassa asiassa
14.11.2019Sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisua
14.11.2019Gojira ja Deftones täydentävät Tuskan ohjelmaa
14.11.2019Pikkujoulukausi on alkanut - lakimies neuvoo
13.11.2019SDP:n Viitanen: Vihdoin työttömiä kurittanut aktiivimalli saa mennä

Siirry arkistoon »