Kokoomusopiskelijat: Suomen on levitettävä punainen matto huippuosaajille

12.10.2019

Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta ry

Suomen työmarkkinat tarvitsevat huippuasiantuntijoille oman väylän. Viime päivinä keskustelua on herättänyt ulkomaisten erityisasiantuntijoiden oleskelulupien pitkittyneet käsittelyajat.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan oleskelulupahakemusten käsittely on tänä vuonna ollut keskimäärin 52 päivää. Lisäksi hakemusten käsittelyn laadussa on väitetty ilmenneen ongelmia, jotka ovat johtaneet viranomaispäätösten mielivaltaisuuteen. Kokoomusopiskelijat pitää vallitsevaa tilannetta Suomelle erittäin vahingollisena. Huippuasiantuntijat tuovat mukanaan Suomeen valtavat määrät osaamista ja lisäarvoa. Suomen pitäisi kääntää suunta ja luoda lisää vetovoimatekijöitä työperäiseen maahanmuuttoon.

- On kestämätöntä, että erityisasiantuntijoiden oleskelulupahakemukset käsitellään samassa prosessissa kaikkien muiden oleskelulupahakemusten kanssa. Kamppailemme Suomessa matalan syntyvyyden ja heikkenevän huoltosuhteen kanssa, kun samaan aikaan potentiaalisia huippuveronmaksajia istuu Maahanmuuttoviraston jonoissa kuukausikaupalla. Nämä ihmiset eivät odota järkyttävän pitkiä käsittelyaikoja, vaan suuntaavat katseensa muiden maiden työmarkkinoille. Huippuasiantuntijoille on perustettava oma väylänsä Suomeen, jota kautta hakemuksen käsittely hoituu korkeintaan kahdessa viikossa. Suomen on levitettävä punainen matto kansainvälisille huippuosaajille, vaatii Kokoomusopiskelijoiden vt. puheenjohtaja Juuso Mankonen.

Hallitukselta vaaditaan nyt konkreettisia politiikkatoimia

Suomi on esimerkiksi maailmanluokan koodareille kansainvälisessä vertailussa erittäin houkutteleva paikka tulla töihin. Etumme on vakaa yhteiskunta, jonne on hyvä asettua ja perustaa perhe, vaikka palkat eivät olisikaan aivan korkeimmalla tasolla. Meidän on välttämätöntä joustavoittaa prosessia erityisasiantuntijoiden oleskelulupahakemuksille, jos haluamme nähdä korkean osaamistason sektoreilla kansainvälisiä ammattilaisia vauhdittamassa työllisyyttä ja innovaatioita. Nykyinen hallitus ei ole vielä toteuttanut konkreettisia työllisyyttä lisääviä politiikkatoimia, joten nyt olisi hyvä hetki aloittaa tästä yksinkertaisesta korjauksesta, toteaa Kokoomusopiskelijat.

Kokoomusopiskelijat ehdottaa, että Maahanmuuttovirastoon perustetaan oma väylä huippuasiantuntijoiden tulolle Suomeen. Suomeen saapumisen on oltava vaivatonta ja nopeaa heille, jotka tulotasonsa puolesta kuuluvat erityisasiantuntijoiden ryhmään. Väylää kehitettäessä on otettava tiiviisti mukaan ne työnantajat, joille nykyisen järjestelmän ongelmat ovat tuottaneet eniten haittaa. Suomen houkuttelevuuden parantaminen tässä työntekijöiden luokassa olisi äärimmäisen tärkeä edistysaskel hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden kannalta. On myös esitetty, että lupahakemuksia tulisi hyväksyä automaattisesti tietyn käsittelyajan kuluttua umpeen. Emme voi kannattaa tällaista esitystä, joka ei mielestämme sovi suomalaiseen hallintokulttuuriin. Nähdäksemme tällainen käytäntö voisi heikentää käsittelyn laatua ja johtaa enenevissä määrin mielivaltaisiin viranomaispäätöksiin, Kokoomusopiskelijat painottaa.

Live24magazine

 

19.11.2019Kansanedustajat siirtyvät sähköisiin kyyteihin
19.11.2019Väkivalta poliisia kohtaan on raaistunut - Riittävä henkilöstömäärä on myös työturvallisuuskysymys
18.11.2019Poliisihallitus : Poliisi pidättäytyy toistaiseksi osasta maasta poistamisista Irakiin
18.11.2019Vanhuksen itsemääräämisoikeus
18.11.2019MTV:n ohjelmille ja tekijöille satoi Venla-ehdokkuuksia
18.11.2019Poliisin virkapuvusta annettua asetusta muutetaan
18.11.2019Tärkein työn merkitys suomalaisille on raha
18.11.2019Yhä useampi opiskelija nostaa lainaa- Keskimääräinen opintolaina on 8 540 euroa.
16.11.2019Pron edustajisto: Työnantajien kohtuuttomat tavoitteet on kerrottava avoimesti heille, joiden asioista juuri nyt neuvotellaan
15.11.2019Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat on julkistettu - kuusi teosta kilpailee 12 000 euron palkinnosta

Siirry arkistoon »