Kokoomusopiskelijat: Suomen on levitettävä punainen matto huippuosaajille

12.10.2019

Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta ry

Suomen työmarkkinat tarvitsevat huippuasiantuntijoille oman väylän. Viime päivinä keskustelua on herättänyt ulkomaisten erityisasiantuntijoiden oleskelulupien pitkittyneet käsittelyajat.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan oleskelulupahakemusten käsittely on tänä vuonna ollut keskimäärin 52 päivää. Lisäksi hakemusten käsittelyn laadussa on väitetty ilmenneen ongelmia, jotka ovat johtaneet viranomaispäätösten mielivaltaisuuteen. Kokoomusopiskelijat pitää vallitsevaa tilannetta Suomelle erittäin vahingollisena. Huippuasiantuntijat tuovat mukanaan Suomeen valtavat määrät osaamista ja lisäarvoa. Suomen pitäisi kääntää suunta ja luoda lisää vetovoimatekijöitä työperäiseen maahanmuuttoon.

- On kestämätöntä, että erityisasiantuntijoiden oleskelulupahakemukset käsitellään samassa prosessissa kaikkien muiden oleskelulupahakemusten kanssa. Kamppailemme Suomessa matalan syntyvyyden ja heikkenevän huoltosuhteen kanssa, kun samaan aikaan potentiaalisia huippuveronmaksajia istuu Maahanmuuttoviraston jonoissa kuukausikaupalla. Nämä ihmiset eivät odota järkyttävän pitkiä käsittelyaikoja, vaan suuntaavat katseensa muiden maiden työmarkkinoille. Huippuasiantuntijoille on perustettava oma väylänsä Suomeen, jota kautta hakemuksen käsittely hoituu korkeintaan kahdessa viikossa. Suomen on levitettävä punainen matto kansainvälisille huippuosaajille, vaatii Kokoomusopiskelijoiden vt. puheenjohtaja Juuso Mankonen.

Hallitukselta vaaditaan nyt konkreettisia politiikkatoimia

Suomi on esimerkiksi maailmanluokan koodareille kansainvälisessä vertailussa erittäin houkutteleva paikka tulla töihin. Etumme on vakaa yhteiskunta, jonne on hyvä asettua ja perustaa perhe, vaikka palkat eivät olisikaan aivan korkeimmalla tasolla. Meidän on välttämätöntä joustavoittaa prosessia erityisasiantuntijoiden oleskelulupahakemuksille, jos haluamme nähdä korkean osaamistason sektoreilla kansainvälisiä ammattilaisia vauhdittamassa työllisyyttä ja innovaatioita. Nykyinen hallitus ei ole vielä toteuttanut konkreettisia työllisyyttä lisääviä politiikkatoimia, joten nyt olisi hyvä hetki aloittaa tästä yksinkertaisesta korjauksesta, toteaa Kokoomusopiskelijat.

Kokoomusopiskelijat ehdottaa, että Maahanmuuttovirastoon perustetaan oma väylä huippuasiantuntijoiden tulolle Suomeen. Suomeen saapumisen on oltava vaivatonta ja nopeaa heille, jotka tulotasonsa puolesta kuuluvat erityisasiantuntijoiden ryhmään. Väylää kehitettäessä on otettava tiiviisti mukaan ne työnantajat, joille nykyisen järjestelmän ongelmat ovat tuottaneet eniten haittaa. Suomen houkuttelevuuden parantaminen tässä työntekijöiden luokassa olisi äärimmäisen tärkeä edistysaskel hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden kannalta. On myös esitetty, että lupahakemuksia tulisi hyväksyä automaattisesti tietyn käsittelyajan kuluttua umpeen. Emme voi kannattaa tällaista esitystä, joka ei mielestämme sovi suomalaiseen hallintokulttuuriin. Nähdäksemme tällainen käytäntö voisi heikentää käsittelyn laatua ja johtaa enenevissä määrin mielivaltaisiin viranomaispäätöksiin, Kokoomusopiskelijat painottaa.

Live24magazine

 

25.05.2020Mikkelin seutu kutsuu vapaa-ajan asukkaitaan - täällä on tilaa hengittää
25.05.2020Väre vihersi Niiralan Kulman sähkön
25.05.2020Tutkimushanke etsii työkaluja syrjimättömän ja tasa-arvoisen työelämän rakentamiseksi
20.05.2020Etlan lausunto: Poikkeuksellisten olojen määritelmä täyttyy
20.05.2020Lauri Tähkä Telakalla - livestream - keikka syntyi molemminpuolisesta ikävästä
20.05.2020Koronapandemia hankaloittaa henkilönsuojainten tullivalvontaa
19.05.2020Ikääntyneen on syytä välttää koronavirustartuntaa - hyvinvointiin ja toimintakykyyn kannattaa kiinnittää huomiota
19.05.2020Radio SuomiRock etsii kitarajumalia Suomen kovimpien kotikitaristien joukosta
17.05.2020Akun Tehdas aloittaa suorat striimilähetykset -Live Stream TV starttaa keskiviikkona 20.toukokuuta .
16.05.2020STM päivitti ohjetta koronavirustartunnan ehkäisystä ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä -Toimintakykyä ja yhteydenpitoa läheisiin tuetaan myös poikkeusoloissa

Siirry arkistoon »