Perusoikeuskirja 10 vuotta: neuvosto painottaa EU:n yhteisten arvojen merkitystä

07.10.2019

Neuvosto antoi tänään päätelmät perusoikeuskirjasta, jonka vahvistamisesta tulee kuluneeksi 10 vuotta. Päätelmissä muistutetaan, että EU perustuu yhteisiin arvoihin, joita ovat ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, demokratia, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina. Nämä arvot ovat Euroopan unionin kulmakivi, ja kaikkien jäsenmaiden ja EU:n toimielinten on kunnioitettava niitä kaikilta osin.

Neuvosto vahvistaa myös aikovansa toteuttaa EU:n liittymisen Euroopan ihmisoikeussopimukseen, mikä parantaisi entisestään perusoikeuksien suojaa Euroopassa. Neuvosto ottaa huomioon komission ja EU:n perusoikeusviraston kertomukset, toteaa, että syrjimättömyyden alalla on edelleen haasteita, ja toistaa sitoutumisensa jatkaa toimia kaikenlaisen syrjinnän torjumiseksi.

Perusoikeuskirja tunnetaan huonosti, minkä vuoksi neuvosto kehottaa jäsenmaita tehostamaan tiedotus- ja koulutustoimintaansa kaikkien sidosryhmien, muun muassa poliittisten päättäjien, viranhaltijoiden, oikeusalan toimijoiden sekä kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden ja kansalaisjärjestöjen suuntaan. Neuvosto muistuttaa myös, että Euroopan oikeusportaali on tärkeä väline tähän tarkoitukseen, ja sitoutuu käymään temaattisia keskusteluja sekä vuotuista näkemystenvaihtoa perusoikeuskirjan soveltamisesta jäsenmaissa.

Neuvosto on tyytyväinen perusoikeusviraston keskeiseen rooliin perusoikeuksia koskevan asiantuntemuksen tarjoajana ja kehottaa EU:n toimielimiä ja jäsenmaita hyödyntämään paremmin viraston palveluja. Se aikoo kuitenkin tarkastella huolellisesti komission mahdollista ehdotusta viraston toiminnan tehostamiseksi entisestään.

Kansalaisjärjestöillä on keskeinen rooli tiedotustoiminnassa ja oikeuksiaan käyttävien ja puolustavien henkilöiden tukemisessa. Neuvosto muistuttaa tähän liittyen, että on tärkeää poistaa tarpeettomat ja laittomat tai mielivaltaiset kansalaisyhteiskunnan toiminnan rajoitukset ja pidättyä luomasta sellaisia.

Live24magazine

25.01.2020Suomessa löytyi viime vuonna 980 euroseteliväärennöstä
24.01.2020Häpeä aiheuttaa maksuhäiriöitä - Nuorten kanssa kehitetty työpajamalli auttaa ottamaan talousongelmat puheeksi sekä suomeksi että ruotsiksi
23.01.2020TEP2019-tutkimus: Intrum toimialansa paras lähes kaikilla mittareilla
23.01.2020Avoin kirje kaupungin päättäjille: Oulun teatterin toiminta turvattava
23.01.2020Puolueavustukset myönnetty- avustukset yhteensä 35 635 000 euroa
21.01.2020Selvitys: Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön monialaisen yhteistyön rakenteita on vahvistetteva
21.01.2020SS-mies Jorma Laitisen autenttiset päiväkirjat julkaistaan ensimmäistä kertaa
21.01.2020Lauri Salovaara yllättää uudella projektillaan - 9 kuukaudessa Helsinki International Horse Showhun
20.01.2020STT:n moderointi laajenee - Yle uudeksi asiakkaaksi, moderointiperiaatteet julkisiksi
20.01.2020Mun elämäni muutos -kampanjassa vaikeasti vammaiset ihmiset kertovat tarinansa itse

Siirry arkistoon »