Perusoikeuskirja 10 vuotta: neuvosto painottaa EU:n yhteisten arvojen merkitystä

07.10.2019

Neuvosto antoi tänään päätelmät perusoikeuskirjasta, jonka vahvistamisesta tulee kuluneeksi 10 vuotta. Päätelmissä muistutetaan, että EU perustuu yhteisiin arvoihin, joita ovat ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, demokratia, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina. Nämä arvot ovat Euroopan unionin kulmakivi, ja kaikkien jäsenmaiden ja EU:n toimielinten on kunnioitettava niitä kaikilta osin.

Neuvosto vahvistaa myös aikovansa toteuttaa EU:n liittymisen Euroopan ihmisoikeussopimukseen, mikä parantaisi entisestään perusoikeuksien suojaa Euroopassa. Neuvosto ottaa huomioon komission ja EU:n perusoikeusviraston kertomukset, toteaa, että syrjimättömyyden alalla on edelleen haasteita, ja toistaa sitoutumisensa jatkaa toimia kaikenlaisen syrjinnän torjumiseksi.

Perusoikeuskirja tunnetaan huonosti, minkä vuoksi neuvosto kehottaa jäsenmaita tehostamaan tiedotus- ja koulutustoimintaansa kaikkien sidosryhmien, muun muassa poliittisten päättäjien, viranhaltijoiden, oikeusalan toimijoiden sekä kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden ja kansalaisjärjestöjen suuntaan. Neuvosto muistuttaa myös, että Euroopan oikeusportaali on tärkeä väline tähän tarkoitukseen, ja sitoutuu käymään temaattisia keskusteluja sekä vuotuista näkemystenvaihtoa perusoikeuskirjan soveltamisesta jäsenmaissa.

Neuvosto on tyytyväinen perusoikeusviraston keskeiseen rooliin perusoikeuksia koskevan asiantuntemuksen tarjoajana ja kehottaa EU:n toimielimiä ja jäsenmaita hyödyntämään paremmin viraston palveluja. Se aikoo kuitenkin tarkastella huolellisesti komission mahdollista ehdotusta viraston toiminnan tehostamiseksi entisestään.

Kansalaisjärjestöillä on keskeinen rooli tiedotustoiminnassa ja oikeuksiaan käyttävien ja puolustavien henkilöiden tukemisessa. Neuvosto muistuttaa tähän liittyen, että on tärkeää poistaa tarpeettomat ja laittomat tai mielivaltaiset kansalaisyhteiskunnan toiminnan rajoitukset ja pidättyä luomasta sellaisia.

Live24magazine

12.10.2019Hannakaisa Heikkinen: Suomalainen maito on enemmistön valinta
12.10.2019Kokoomusopiskelijat: Suomen on levitettävä punainen matto huippuosaajille
11.10.2019Mitä jokaisen tulisi tietää verkkohäiriköinnistä, someriippuvuudesta ja valeuutisista?
11.10.2019Asiakastieto Group: Miljoonakonkurssien määrä on roimassa 50 prosentin kasvussa
10.10.2019Seksityöläiset joutuvat jatkuvasti pohtimaan, kuinka näkyviä he voivat olla
09.10.2019Ministeri Marin kummeksuu Petteri Orpon lausuntoja
09.10.2019WSOY ja Lauri Tähkä yhteistyöhön
09.10.2019Nigerialaisprinssin miljoonat vaihtuivat ilmaisiin kännyköihin - lue asiantuntijan vinkit taviksen tietoturvaan
08.10.2019Kuntaliitto: Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyvät - ohjeet kunnille julkaistu
08.10.2019KKV tiedottaa : Alektum ja Annomen perivät saatavia oikeudessa tuhansilta kuluttajilta - toimi näin, jos saat aiheettoman velkomuskanteen

Siirry arkistoon »