Oikeusministeriön hallinnonala valtion talousarvioesityksessä vuodelle 2020

07.10.2019

laki.jpg

Syyttäjälaitokselle, tuomioistuimille, oikeusavulle ja Rikosseuraamuslaitokselle ehdotetaan yhteensä 5,2 miljoonan euron vuotuista lisämäärärahaa. Kuva: kuvituskuva.

Hallitus esittää oikeusministeriön hallinnonalalle 954 miljoonan euron määrärahaa vuodelle 2020. Kun vuosittain vaihtelevia vaalimenoja ei oteta huomioon, ehdotettu määrärahataso on 14,5 miljoonaa euroa suurempi kuin kuluvana vuonna.

Syyttäjälaitokselle, tuomioistuimille, oikeusavulle ja Rikosseuraamuslaitokselle ehdotetaan yhteensä 5,2 miljoonan euron vuotuista lisämäärärahaa. Tämä on tarpeen poliisin toiminnan laajentuessa, jotta koko rikosketjun toimintakyky säilyy ja rikosvastuun toteutuminen paranee. Lisäksi hallinnonalan resurssien turvaamiseksi esitetään oikeuslaitokselle ja Rikosseuraamuslaitokselle yhteensä 0,7 miljoonan euron lisämäärärahaa.

Rikollisuuden ehkäisyn tehostamiseen esitetään 2,5 miljoonaa euroa. Tavoitteena on vähentää uusintarikollisuutta. Erityisesti väkivalta- ja seksuaalirikoksista tuomittujen sekä nuorten rikoksentekijöiden auttamiseen panostetaan, jotta kuntoutusta voitaisiin tarjota myös vankilan ulkopuolella ja yhdyskuntaseuraamuksiin yhdistettynä.

Ylivelkaantumista ja siihen liittyviä ongelmia vähennetään. Talous- ja velkaneuvonnan saatavuutta ja näihin palveluihin ohjaamista esitetään tehostettavaksi kohdistamalla 1 miljoonan euron lisämääräraha oikeusapu- ja edunvalvontapiireille.

Oikeudenkäynneissä keskitetään näytön vastaanottamista käräjäoikeuksiin, joissa todistelu videoidaan mahdollisia muutoksenhakuasteiden käsittelyjä varten. Hankkeen valmistelu alkaa vuonna 2020 ja tavoitteena on ottaa uusi toimintapa käyttöön vuonna 2022. Perustamiskustannuksiin esitetään yhteensä 4,5 miljoonaa euroa jakautuen kahdelle vuodelle.

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan ehdotetaan hallintotuomioistuimille ja oikeusavulle 1,8 miljoonaa euron lisäystä kuluvan vuoden tasoon verrattuna.

Väestön ikääntyminen kasvattaa yleisen edunvalvonnan tarvetta. Edunvalvontatoimistoihin esitetään palkattavaksi 10 uutta henkilöä, mikä edellyttää 0,6 miljoonan euron lisäystä vuodessa.

Ulosotossa harmaan talouden torjunnan 1,3 miljoonan euron lisärahoitusta ehdotetaan jatkettavaksi vuonna 2020. Lisämäärärahalla on muun muassa laajennettu erikoisperinnän toiminta valtakunnalliseksi.

Tuomioistuinvirasto käynnistää toimintansa vuonna 2020. Virasto vastaa tuomioistuinten toimintaedellytyksistä ja keskushallintotehtävistä. Uudelle virastolle esitetään 1,7 miljoonan euron lisärahoitusta.

Lisäksi oikeusministeriölle osoitetaan yhteensä 2,3 miljoonaa euroa hallitusohjelmaan kirjattujen tavoitteiden toteuttamiseen.

Live24magazine

12.10.2019Hannakaisa Heikkinen: Suomalainen maito on enemmistön valinta
12.10.2019Kokoomusopiskelijat: Suomen on levitettävä punainen matto huippuosaajille
11.10.2019Mitä jokaisen tulisi tietää verkkohäiriköinnistä, someriippuvuudesta ja valeuutisista?
11.10.2019Asiakastieto Group: Miljoonakonkurssien määrä on roimassa 50 prosentin kasvussa
10.10.2019Seksityöläiset joutuvat jatkuvasti pohtimaan, kuinka näkyviä he voivat olla
09.10.2019Ministeri Marin kummeksuu Petteri Orpon lausuntoja
09.10.2019WSOY ja Lauri Tähkä yhteistyöhön
09.10.2019Nigerialaisprinssin miljoonat vaihtuivat ilmaisiin kännyköihin - lue asiantuntijan vinkit taviksen tietoturvaan
08.10.2019Kuntaliitto: Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyvät - ohjeet kunnille julkaistu
08.10.2019KKV tiedottaa : Alektum ja Annomen perivät saatavia oikeudessa tuhansilta kuluttajilta - toimi näin, jos saat aiheettoman velkomuskanteen

Siirry arkistoon »