Hoitotarvikejakelun uudistaminen tuo säästöjä ja vapauttaa aikaa hoitotyöhön

23.09.2019

Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Siun sote uudistaa hoitotarvikejakeluaan vaiheittain. Uudistuksen myötä iso osa aiemmin paikallisilla terveysasemilla hoidettua hoitotarvikkeisiin liittyvää työtä siirtyy koko Siun sotea palvelevaan hoitotarvikeyksikköön. Hoitotarvikejakelua käyttäville asiakkaille muutos näkyy muuttuvina tilauskäytäntöinä.

Hoitotarvikejakelu asiakkaan tukena

Hoitotarvikejakelun avulla edistetään ja tuetaan asiakkaan kotona selviytymistä. Asiakkaalle maksuttomaan hoitotarvikejakeluun ovat oikeutettuja kaikki Siun soten alueen asukkaat, joilla on todettu pitkäaikainen vamma tai sairaus, jonka hoito on kestänyt tai arvioidaan kestävän yli kolme kuukautta. Hoitotarvikkeiden saaminen edellyttää hoitotarvikelähetettä, joka perustuu yksilölliseen, terveydenhuollon ammattihenkilön tekemään arvioon.

- Kyseessä on iso asiakasryhmä, sillä alueellamme hoitotarvikejakeluun oikeutettuja henkilöitä on yli 15 000, kertoo kliinisen hoitotyön asiantuntija Heli  Heikkinen hoitotarvikeyksiköstä.

Keskittämisellä sujuvaan palveluun

Hoitotarvikejakelun keskittäminen yhdenmukaistaa käytössä olevia toimintatapoja ja varmistaa siten asiakkaiden tasavertaisen palvelun koko Siun soten alueella. Hoitotarvikeyksikössä asiakkaita palvelevat toimintaan koulutetut lähihoitajat.

- Toiminnan keskittäminen vapauttaa terveysaseman henkilökunnan työaikaa hoitotyöhön, kun hoitotarvikejakelua koskevat puhelut, tilaukset ja jakelu eivät kuormita terveysaseman toimintaa. Asiakkaalle hoitotarvikkeet ovat edelleen saatavissa oman terveysaseman kautta, kertoo Heikkinen.

Keskittämisen lisäksi uudistuksessa keskeistä on hoitotarvikkeiden tilaaminen ennakkoon. Ennakkotilaukset vähentävät hoitotarvikkeiden varastoinnin tarvetta terveysasemilla, mutta vaativat asiakkailta oman tarpeen ennakointia. Hoitotarvikkeiden katkeamaton saanti edellyttää, että asiakas tai hänen edustajansa tilaa hoitotarvikkeet noin kaksi viikkoa ennen haluttua haku- tai toimituspäivää.

- Epäselvissä tilanteissa on aina hyvä kääntyä hoitotarvikejakelun puoleen. Pyrimme palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman hyvin myös tässä muutosvaiheessa. Nyt alkuvaiheessa hoitotarvikejakelun soittoaika on vielä valitettavan lyhyt, mutta pyrimme pidentämään sitä tämän vuoden puolella, kertoo Heikkinen.

Uusi keskitetty toimintamalli on ollut käytössä Suur-Joensuun terveysasemilla alkukesästä ja Liperin terveysasemalla alkusyksystä saakka. Toimintamalli laajenee tulevan vuoden aikana vaiheittain kaikille Siun soten terveysasemille. Nyt keskitettyyn hoitotarvikejakeluun siirtyvät Kontiolahden terveysasemat 23. syyskuuta 2019 ja ensi kuussa terveysasemat Juuassa ja Ilomantsissa. Uudistus ei kuitenkaan vaikuta kotihoidon asiakkaisiin, joille hoitotarvikkeet toimitetaan edelleen kotikäyntien yhteydessä.

Uusi toimintamalli asiakkaalle

Hoitotarvikejakelu -verkkosivuille päivitetään tieto terveysaseman siirtymisestä keskitettyyn hoitotarvikejakeluun ja sivulta löytyvät päivitetyt yhteystiedot hoitotarvikkeiden tilaamiseen ja noutamiseen.

Uudessa toimintamallissa asiakas tekee tilauksen kaksi viikkoa ennen toivottua toimituspäivää hoitotarvikejakeluun puhelimitse tai sähköpostitse, ja ilmoittaa tilauksen yhteydessä noutopaikan. Asiakas saa tekstiviestin, kun tarvikkeet on lähetetty asiakkaan valitseman terveysaseman noutokaappiin. Asiakas tai hänen läheisensä voi noutaa tuotteet noutokaapista noin kahden arkipäivän päästä ilmoituksesta terveysaseman aukioloaikojen puitteissa. Tuotteet ovat noudettavissa viikon ajan ilmoituksesta.

Live24magazine

14.10.2019Harhaanjohtavaa puhelinmarkkinointia Oulun seudulla
14.10.2019Sofi Oksanen: Vihapuhe voi johtaa harvainvaltaan Suomessakin
14.10.2019Kansaneläkeindeksiin sidotut etuudet nousevat 1,0 prosenttia
12.10.2019Hannakaisa Heikkinen: Suomalainen maito on enemmistön valinta
12.10.2019Kokoomusopiskelijat: Suomen on levitettävä punainen matto huippuosaajille
11.10.2019Mitä jokaisen tulisi tietää verkkohäiriköinnistä, someriippuvuudesta ja valeuutisista?
11.10.2019Asiakastieto Group: Miljoonakonkurssien määrä on roimassa 50 prosentin kasvussa
10.10.2019Seksityöläiset joutuvat jatkuvasti pohtimaan, kuinka näkyviä he voivat olla
09.10.2019Ministeri Marin kummeksuu Petteri Orpon lausuntoja
09.10.2019WSOY ja Lauri Tähkä yhteistyöhön

Siirry arkistoon »