Selvitys: Järjestelmään jääneistä rikostuomioista 40 vanhentunut, joukossa ei vankeustuomioita

12.09.2019

Anna-Maja_Henriksson.jpg

Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on saanut 11. syyskuuta Oikeusrekisterikeskuksen (ORK) päälliköltä Ritva-Liisa Raatikaiselta tilannetiedon selvityksestä, joka koskee rikosasioiden täytäntöönpanossa ilmenneitä ongelmia.

Ongelmat liittyvät Rikostuomiosovellukseen (RITU), jonka kautta tieto tuomioiden täytäntöönpanosta liikkuu käräjäoikeuksista eteenpäin Rikosseuraamuslaitokselle ja Oikeusrekisterikeskukselle. Vuosina 2013–2019 ainakin 579 tuomiota on jäänyt lähettämättä eteenpäin.

Oikeusrekisterikeskus on käynyt läpi kaikki avoimet asiat. Vanhentuneita tuomioita, joita ei voida panna enää täytäntöön, on löytynyt yhteensä 40 kappaletta. Ne jakautuvat seuraavasti:

-  sakkotuomioita 29 kappaletta, joiden yhteismäärä on 11 340 euroa

-  yksi nuorisorangaistus,4 kuukautta, jota ei olisi suoritettu vankilassa

-  10 korvaustuomiota, joiden yhteismäärä on 7 987,92 euroa

Yksikään vankeustuomio ei ole vanhentunut.

Viivästyneet ja siten vanhentumisriskissä olevat täytäntöönpanoon

Eniten viivästyneet ja siten vanhentumisriskissä olleet asiat on jo lähetetty eteenpäin täytäntöönpanoa varten. Lisää vanhentuneita asioita ei siis enää tule. Käräjäoikeudet huolehtivat loppujen viivästyneiden asioiden jakelusta lähipäivien kuluessa yksitellen siten, että kaikki asiat tulevat asianmukaisesti toimitettua täytäntöönpanoon.

- On hyvä, että tilannekuva on selvinnyt näin nopeasti. Nyt meillä on tarkka kuva ongelman laajuudesta, joka onneksi oli pelättyä pienempi. Minulle on luvattu, että kaikki täytäntöönpanoa vaille olevat tuomiot viedään eteenpäin tehokkaasti. Tällaista tietokatkoa tuomioiden täytäntöönpanossa ei saa enää tapahtua, ministeri Henriksson painottaa. 

Selvityksessä ei ole saatu viitteitä tietojärjestelmävirheestä. Tämänhetkisillä tiedoilla kysymys on siten käyttäjien vastuulla olevasta virheestä.

Oikeusministeriön alaisena toimiva Oikeusrekisterikeskus (ORK) selvitti heille tilitettyjä maksuja,sakkoja, jolloin siellä huomattiin, että mukana oli myös sakkoja, joista ei löytynyt tuomioita järjestelmästä. Ongelmia on ollut vuodesta 2013 lähtien.

Live24magazine

03.06.2020Akava: Hallituksen lisätalousarvioesitys tukee kriisistä selviytymistä
02.06.2020Kesätyöt ja harjoittelu Skanskalla vievät kohti työelämää
02.06.2020Ministeri Henriksson: Syyttäjätoimintaan vahvistusta lisätalousarviossa
02.06.2020Prätkällä töihin - päivän kummeina radiologi Sakari Kainulainen ja sairaanhoitaja Juha-Pekka Miettinen: " Päivän paineet ja kiireet tippuvat moottoripyöräillessä tienvarsille "
01.06.2020Venäjän tullin lahjoittama labradorinnoutaja valmistui tullikoiraksi
01.06.2020Tukes ohjeistaa: Näin ostat kansanmaskin
30.05.2020Rovaniemi: Suurtulvan huippu lähellä - "Töitä paiskitaan yötäpäivää"
28.05.2020Kirjauutuus: Onko meidät huijattu yksiavioisuuteen?
27.05.2020Avoin kirje Marja Kihlströmin tueksi koskien Osmo Kontulan käytöstä
27.05.2020Uudet mallinnukset vahvistavat: Sairaiden eristäminen ja etätyön suosiminen ovat avainasemassa koronan torjunnassa

Siirry arkistoon »