Satakuntaan merkittävä uusi hankerahoitus - työpaikoille uusia monikulttuurisia osaajia

11.09.2019

opiskelijoita-hankkeen-koulutuksessa2.jpeg

Opiskelijoita hankkeen koulutuksessa. Kuva: Kimmo Turtiainen 

Toukokuussa päättynyt Opin portailla Satakunnassa -hanke sai aikaan merkittäviä tuloksia: hankkeella oli vaikutusta yli sadan maahanmuuttajan koulutuspolkuihin. Nyt jatkumo ammattilaisten siirtymisessä koulutuksesta työelämään mahdollistuu, sillä jatkohanke Opin portailta työelämään Satakunnassa käynnistyy. Hankkeen kokonaisrahoitus on noin 850 000 euroa.

Yli 100 maahanmuuttajataustaista opiskelijaa on parantanut valmiuksiaan opiskella Suomessa Opin portailla Satakunnassa -hankkeen myötä. 25 heistä opiskelee tällä hetkellä Diakonia-ammattikorkeakoulun Porin-kampuksella tutkinto-opiskelijoina tavoitteenaan sairaanhoitajan tai sosionomin tutkinto. Satakuntaan valmistuu siis lähivuosina suuri joukko ammattilaisia, joiden vahvuutena on myös kulttuuriasiantuntijuus.

Jatkohanke Opin portailta työelämään Satakunnassa on suoraa jatkumoa aiemman hankkeen työlle, ja mukana ovat alueen kaikki keskeiset oppilaitokset. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa jatkohankkeessa kumppaneina ovat alueen toinen ammattikorkeakoulu SAMK sekä toisen asteen oppilaitokset Satedu ja WinNova.  

- Merkittävä hankerahoitus mahdollistaa jatkossakin maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukemisen, jotta myös työllistymisen vaihe olisi sujuva sekä ammattiin valmistuvien että työnantajien näkökulmasta, toteaa projektipäällikkö Anu Halonen Diakista.

Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja kansallinen rahoittajataho on Keski-Suomen ELY. Hankkeen rahoitus on kokonaisuudessaan lähes 850 000 euroa. Elokuussa 2019 käynnistynyt jatkohanke jatkuu vuoden 2021 loppuun.

opiskelijoita-hankkeen-koulutuksessa.jpeg

 Kuva: Kimmo Turtiainen 

Koulutettujen osaaminen esiin

Päättyneessä Opin portailta Satakunnassa -hankkeessa, johon uusi hanke pohjautuu, tuotettiin erilaisia valmentavia koulutuksia tukemaan korkeakoulutukseen siirtymistä toiselta asteelta, ja tarjottiin monenlaisia tukitoimia toisen asteen opiskelujen ohessa. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa hankkeessa hankekumppaneina olivat Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu sekä Länsirannikon koulutus oy WinNova.

 - Maahanmuuttajataustaisten haasteina koulutuspoluilla etenemisessä ovat puutteellisen suomen kielen ja monimuotopedagogisten taitojen lisäksi se, että muissa maissa suoritettuja tutkintoja ei Suomessa kovin helposti rinnasteta, vaikka kykyä ja osaamista olisikin, Halonen pohtii.

Siirtymä toiselta asteelta, eli lukiosta tai ammattikoulusta korkea-asteelle eli ammattikorkeakouluun tai yliopistoon, oli erityisessä fokuksessa, sillä maahanmuuttajataustaiset opiskelijat ovat aliedustettuja suomalaisissa korkeakouluissa.

- Jatkohankkeen myötä koko urapolkuun voidaan vaikuttaa, kun myös opintojen loppuunsaattamiseen ja työllistymiseen voidaan tuoda tukea, Anu Halonen kertoo.

Tietoa jatkokäyttöön

Jo ensimmäisessä hankkeessa tuotettiin Matkalla ammattiin -sivusto, jonka tarkoitus on auttaa mieleisen koulutus- ja ammattialan löytämiseen Suomessa. Sivustolla kuvataan suomalainen koulutusjärjestelmä sekä alat ja ammatteja, joihin on hyvät mahdollisuudet työllistyä.

- Sivustoa voi käyttää peräti seitsemällä eri kielellä.   Sivusto soveltuu ohjattavan tutustumisen ja itseopiskelun lisäksi hyödynnettäväksi opetuksessa kotoutumiskoulutuksista lähtien, Anu Halonen vinkkaa.

Live24magazine

09.12.2019Sunrise Avenuen jäähyväiskeikka ja -kiertue myytiin loppuun ennätystahtiin - Olympiastadionille lisäkonsertti 14. elokuuta.
07.12.2019Tullin ruokakoira Aino ylittää kaikki sille asetetut odotukset
07.12.2019Sunrise Avenuen Euroopan kiertueen liput viedään käsistä
05.12.2019Postpaket från FPA försvann på vägen mellan Forssa och Tammerfors
05.12.2019Kelan postipaketti katosi matkalla Forssasta Tampereelle
04.12.2019Pienituloisten perusturvaan ja lapsilisiin korotuksia
03.12.2019Solidaarisuus: Joulu on tyttöjen sukuelinten silpomisen sesonkiaikaa
27.11.2019Älä hanki verkosta synkkää joulumieltä
27.11.2019Eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi OP Vakuutus Oy:lle huomautuksen lainvastaisesta menettelystä liikennevahinkoasian käsittelyssä
26.11.2019Arkean tulevaisuus on vaarassa

Siirry arkistoon »