Satakuntaan merkittävä uusi hankerahoitus - työpaikoille uusia monikulttuurisia osaajia

11.09.2019

opiskelijoita-hankkeen-koulutuksessa2.jpeg

Opiskelijoita hankkeen koulutuksessa. Kuva: Kimmo Turtiainen 

Toukokuussa päättynyt Opin portailla Satakunnassa -hanke sai aikaan merkittäviä tuloksia: hankkeella oli vaikutusta yli sadan maahanmuuttajan koulutuspolkuihin. Nyt jatkumo ammattilaisten siirtymisessä koulutuksesta työelämään mahdollistuu, sillä jatkohanke Opin portailta työelämään Satakunnassa käynnistyy. Hankkeen kokonaisrahoitus on noin 850 000 euroa.

Yli 100 maahanmuuttajataustaista opiskelijaa on parantanut valmiuksiaan opiskella Suomessa Opin portailla Satakunnassa -hankkeen myötä. 25 heistä opiskelee tällä hetkellä Diakonia-ammattikorkeakoulun Porin-kampuksella tutkinto-opiskelijoina tavoitteenaan sairaanhoitajan tai sosionomin tutkinto. Satakuntaan valmistuu siis lähivuosina suuri joukko ammattilaisia, joiden vahvuutena on myös kulttuuriasiantuntijuus.

Jatkohanke Opin portailta työelämään Satakunnassa on suoraa jatkumoa aiemman hankkeen työlle, ja mukana ovat alueen kaikki keskeiset oppilaitokset. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa jatkohankkeessa kumppaneina ovat alueen toinen ammattikorkeakoulu SAMK sekä toisen asteen oppilaitokset Satedu ja WinNova.  

- Merkittävä hankerahoitus mahdollistaa jatkossakin maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukemisen, jotta myös työllistymisen vaihe olisi sujuva sekä ammattiin valmistuvien että työnantajien näkökulmasta, toteaa projektipäällikkö Anu Halonen Diakista.

Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja kansallinen rahoittajataho on Keski-Suomen ELY. Hankkeen rahoitus on kokonaisuudessaan lähes 850 000 euroa. Elokuussa 2019 käynnistynyt jatkohanke jatkuu vuoden 2021 loppuun.

opiskelijoita-hankkeen-koulutuksessa.jpeg

 Kuva: Kimmo Turtiainen 

Koulutettujen osaaminen esiin

Päättyneessä Opin portailta Satakunnassa -hankkeessa, johon uusi hanke pohjautuu, tuotettiin erilaisia valmentavia koulutuksia tukemaan korkeakoulutukseen siirtymistä toiselta asteelta, ja tarjottiin monenlaisia tukitoimia toisen asteen opiskelujen ohessa. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa hankkeessa hankekumppaneina olivat Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu sekä Länsirannikon koulutus oy WinNova.

 - Maahanmuuttajataustaisten haasteina koulutuspoluilla etenemisessä ovat puutteellisen suomen kielen ja monimuotopedagogisten taitojen lisäksi se, että muissa maissa suoritettuja tutkintoja ei Suomessa kovin helposti rinnasteta, vaikka kykyä ja osaamista olisikin, Halonen pohtii.

Siirtymä toiselta asteelta, eli lukiosta tai ammattikoulusta korkea-asteelle eli ammattikorkeakouluun tai yliopistoon, oli erityisessä fokuksessa, sillä maahanmuuttajataustaiset opiskelijat ovat aliedustettuja suomalaisissa korkeakouluissa.

- Jatkohankkeen myötä koko urapolkuun voidaan vaikuttaa, kun myös opintojen loppuunsaattamiseen ja työllistymiseen voidaan tuoda tukea, Anu Halonen kertoo.

Tietoa jatkokäyttöön

Jo ensimmäisessä hankkeessa tuotettiin Matkalla ammattiin -sivusto, jonka tarkoitus on auttaa mieleisen koulutus- ja ammattialan löytämiseen Suomessa. Sivustolla kuvataan suomalainen koulutusjärjestelmä sekä alat ja ammatteja, joihin on hyvät mahdollisuudet työllistyä.

- Sivustoa voi käyttää peräti seitsemällä eri kielellä.   Sivusto soveltuu ohjattavan tutustumisen ja itseopiskelun lisäksi hyödynnettäväksi opetuksessa kotoutumiskoulutuksista lähtien, Anu Halonen vinkkaa.

Live24magazine

04.08.2020Amnesty: Poliisi on syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin rasisminvastaisissa mielenosoituksissa Yhdysvalloissa
30.07.2020Tulli ja KRP saivat valmiiksi laajan dopingaineisiin liittyvän esitutkinnan
29.07.2020Siivousyritys SMC Palvelut Oy:n työntekijät puolustavat työnantajaansa: " Meitä kohdellaan tasa-arvoisesti "
27.07.2020EU:n syyttäjänvirasto EPPO: neuvosto nimitti Euroopan syyttäjät
27.07.2020Matkailu epidemia-alueille lisää koronavirustartuntojen riskiä Suomessa
18.07.2020Golfin lyöntipelin suomenmestarit kruunattiin Ruuhikoskella - miehissä ratkaisu venyi uusintaan
17.07.2020Livemusiikkia ja yhteislaulua kesätorstaisin uuden Seurasaari Laulaa & Soi - musiikkitapahtuman myötä
17.07.2020Kenttäennätys Junkkarin nimiin, miehissä Hietala piti komennon
16.07.2020Hietala ja Riihijärvi toisen päivän parhaat SM-kisoissa
16.07.2020Suomi sai merkittävän potin EU-rahoitusta - 58,3 miljoonaa euroa raidehankkeille eri puolille maata

Siirry arkistoon »