Velallisen tarina: Eija Kuusla: - " Häpesin ja piilotin ulosottokirjeet mieheltäni "

08.09.2019

IMG_20190907_233840.jpg

Kuvassa Eija Kuusla. Kuva: Kuuslan kotialbumi

Haastattelemme ja julkaisemme syksyn aikana velallisten tosi tarinoita, miten velkaantuminen vaikuttaa heidän elämäänsä, mistä se on saanut alkunsa ja kuinka he selviävät niin sanotusta velkavankeudestaan. Ensimmäisenä haastattelussa on Eija Kuusla.

Kertoisitko hieman itsestäsi?

- Olen Eija Kuusla ja täytän 47 vuotta.
Olemme olleet mieheni kanssa naimisissa vuodesta 2004 alkaen. Olemme muuttaneet yhteen vuonna 1993 ja kihloihin menimme joulukuussa 1996.
Työskentelen asiakaspalvelussa kulttuurilaitoksessa. Peruskoulun olen käynyt, ja aikuisiällä 2011-2012, opiskelin Datanomin tutkinnon.
Aloitin työt vuonna 1998 määräaikaisena ja sain vakinaisen viran 2001. 

Perusturvallinen elämä ja toimeentulo sai käänteen vuosia myöhemmin. Eija Kuusla, mistä taloudelliset vaikeudet ja velkaongelmat alkoivat?

- Talousvaikeutemme alkoivat jo, kun oli ensin puolen vuoden määräaikaisia sopimuksia ja taas puoli vuotta työttänä.
Mieheni teki tähän aikaan kahta työtä, jakoi Hesareita ja oli päivätyössä urheilualan tukussa.
Sukupolven vaihdon myötä tukussa, mieheni halusi vaihtaa alaa ja suoritti taksinkuljettajan tutkinnon.
Vuonna 2006 hän sai omat taksiluvat, ja olimme molemmat tästä innoissamme. Suunnittelimme yhdessä muun muassa invataksin sisustuksen, värimaailman ja materiaalit.

- Vaikeudet alkoivat, kun aloin ratkaisemaan yksin velkaongelmaa. Oma palkkani ei kaikkeen riittänytkään, ja sain itselleni maksuhäiriömerkinnät.
Yritimme vaikka mitä. Tuli muun muassa kalliin asumisoikeusasunnon vaihto halvempaan omakotitaloon ja tämän myötä paikkakunnan vaihto. Nämä toki puolittivat kuukausittaisia menoja ja näin saimme hetken helpotuksen.

Tosiasiassa velkaantumisaste synkkeni entisestään pikkuhiljaa. Kuuslan puolison taksialan yrityksen ensimmäinen suurin virhe oli kirjanpitotoimiston valinta. Virallisista asiakirjoista käy ilmi että yritystä varjosti verovelka. Myöhemmin vaihdettu kirjanpitäjä ei voinut enää pelastaa yritystä. Kuuslan puoliso menetti taksiluvat vuonna 2011. Eija Kuusla, miten velkaantuminen vaikutti sinun elämääsi henkilökohtaisesti?

- Oma velkaantuminen, miehen yrityksen velkaantuminen ja omien luottotietojen menetys sai aikaan sen, että sairastuin todella pahaan burnoutiin.
Mieheni menetti taksiluvat marraskuussa 2011. Viranomaisen päätöksellä.
Otin tilanteen raskaasti ja henkilökohtaisesti.Tuntui, että olen totaalinen luuseri, täysi nolla, eikä minua täällä tarvita mihinkään.
Tuntui että otsaani oli lyöty leima "LUUSERI JA KÖYHÄ".

IMG_20190907_233310.jpg

"Ainoat valopilkut silloin elämässäni oli ja on edelleen, meidän lemmikkieläimet"  Kuva: Kuuslan kotialbumi

Kun tilanne oli näin paha, keskustelitko silloin asioista kenenkään ulkopuolisen kanssa?

- En pystynyt puhumaan kenellekään pitkään aikaan. Olin yksin. Häpesin koko juttua. Myöhemmin,yhtenä päivänä sitten romahdin töissä, josta alkoi koko vyyhdin purkaminen.
Sain sairaslomaa ja sain ajan psykologille ja psykiatrille. Asioista puhuminen pikku hiljaa auttoi hahmottamaan tilannettani.

Ainoat valopilkut silloin elämässäni oli ja on edelleen, meidän lemmikkieläimetNe ei tuomitse, ei arvostele, ei vaadi mitään. Sillon kun oli se huono päivä, kävelin tunteja koirien kanssa ulkona. Häpesin itseäni ja koko tilannetta, niin paljon, että sosiaalinen elämä, kuoli lähes nolliin.

Pakolliset tapaamiset hoidettiin ja nekin huppu päässä syvällä, itse aloin karttaa ihmisiä jopa niin paljon, että ulkoilut koirien kanssa hoidin mahdollisemman myöhään illalla, koska en halunnut tavata ketään.

Palataan asiassa taakse päin, velkaannuit siis itse kun aloit yksin ratkaista perheen rahaongelmia vipeillä ja muilla lainoilla. Asioiden auki repiminen on vieläkin sinulle vaikeaa, mutta voisitko kertoa tästä vaiheesta?

- Viimeinen niitti, oli kun saimme häätöuhan käräjäoikeuden kautta. Soitin silloin, silloiselle henkilökohtaiselle pankkkineuvojalle, ja vaikka ei luottotietoja ollut. Sain lainan, jolla maksettiin velat pois. Se paniikki, joka iski oli sanoinkuvaamattoman hirveä. En tiedä, mitä olisimme tehneet.
Maksujärjestelyjä en pystynyt tekemään, koska olin täysin lamaantunut. Ulosottoon meni.

Lopulta 2012 alkuvuodesta, istuimme mieheni äidin ja hänen siskonsa kanssa loppupeleissä saman pöydän ääreen, ja kerroimme koko tämän kauheuden. Koska minulla alkoi olla itsetuhoista ajatuksia.

Mieheni äiti, on lähestulkoon elättänyt meitä, vuosia ja vuosia. Koska emme olisi saaneet mistään mitään apua. Velkajärjestely ei mennyt läpi mieheni osalta. Itse en osannut edes hakea, koska kukaan ei neuvonut.

Oliko veloissa mielestäsi epäselvyyksiä?

- Veloissa oli kyllä epäselvyyksiä. Sain muun muassa vuonna 2015 lainan, Lainaamo nimiseltä yritykseltä ja toinen oli Lainasto. Minulla oli luottiedot vielä 2014 keväällä. Halusin kokeilla saanko lainaa ja sain.

Myöhemmin menin näissä kahdessa lainassa niin sekaisin, etten tiennyt mitä olen minne ja kuinka paljon olin velkaa. Ja miten paljon olin maksanut jo ja mistä pääomasta. Otin myös yhden isomman lainan, jolla maksoin pienempiä rästejä pois. Tämä oli paha virhe.

Häpeä ja tilanteen hallinnan menetys sai Eija Kuuslan piilottamaan ulosottokirjeet puolisoltaan. Ennen velkojen menemistä ulosottoon, Kuusla ei edes osannut ajatella että voisi sopia velkojan kanssa, esimerkiksi maksujärjestelystä.

- En edes osannut ajatella, että olisin voinut jotakin sopia jonkun tahon kanssa, koska olin mieleltäni epävakaa. Ei ollut ketään, jolta olisin edes kehdannut kysyä. Myöhemmin kun mieheni ja hänen vanhempansa saivat tietää tilanteestamme tukeuduin heihin.
Eli aina kun sain uhkailukirjeitä, niin olin yhteydessä mieheni äitiin.

Miehenikään ei ole vuosiin pystynyt avaamaan kirjeitä, ja itsekin piilotin niitä mieheltäni muun muassa ulosottokirjeet. Eli maksoin suoraan ulosottoon joko palkasta tai anoppini avulla.

 Miten koet nyt, tänä päivänä tilanteesi?

- Olemme muuttaneet pois todella kalliista asumisoikeusasunnosta, ja 2014, sain asuntolainan anopin ja appiukon avulla, nykyiseen asuntoomme.
Viihdyn täällä omakotitalossa todella hyvin, ja päivä kerrallaan menemme mieheni kanssa eteenpäin elämässä.
Velka asiat ovat vihdoinkin hallinnassa, mutta kituuttamistahan tämä edelleen on.
Oma tilanteeni alkaa näyttää valoisalta. Viimeinen maksuhäiriömerkintäni poistuu huhtikuussa 2020. Ja kun saamme mieheni epäselvät ulosottosotkut selviksi, niin elämä voittaa.

Kiitos haastattelusta. Lopuksi vielä, mitä haluaisit sanoa niille ihmisille joilla velkavankeus on myös tätä päivää?

- Muistakaa, että velka ei todellakaan ole häpeä. Ihmisten elämäntilanne voi muuttua hyvinkin äkisti. Te ette ole yksin. Älkää jääkö missään nimessä yksin tunteidenne kanssa. Puhukaa diakonille, velkaneuvojalle, kenelle tahansa. Yrittäkää sopia maksuaikaa ajoissa. Älkää maksako velkaa velalla, se on loputon kierre, josta on todella vaikea päästä eroon. Voimia kaikille velallisille. 

Live24magazine

20.09.2019Qatar petti lupaukset - siirtotyöläiset tekevät töitä ilman palkkaa
20.09.2019Akava: Palauttava työttömyysturva kannustaa työnhakuun
19.09.2019Verovapaa-myymälävaras Helsinki Vantaan lentokentällä
19.09.2019Kortiton kuljettaja ajoi pelkillä vanteilla Vantaan Korsossa
19.09.2019Rengasratsioissa harvoille huomautettavaa - Syksyn ensiliukkailla tarvitaan talvirenkaita
19.09.2019Korkeimmasta hallinto- oikeudesta tulee valituslupatuomioistuin
19.09.2019Skanskan ja Rakennusliiton välillä ei ole avonaisia selvityksen alla olevia asioita Olympiastadionin työmaalla
19.09.2019Musiikin tekijöille ja kustantajille 13,7 miljoonaa euroa
19.09.2019Kristillinen vakaumus on yleisin yhdistävä tekijä Suomen romanien ja Suomeen tulleiden Itä-Euroopan romanien välillä
19.09.2019Käräjäoikeuden päätös: Metsäasiantuntijat vapautuivat liito-orava syytteistä

Siirry arkistoon »