Oikeusministeriö : Summaaristen riita- asioiden käsittelyyn muutoksia syyskuussa

12.08.2019

law-1898965_640.png

Summaaristen riita-asioiden käsittely keskitetään syyskuun alusta alkaen yhdeksään käräjäoikeuteen. Samalla sähköinen asiointi tulee pakolliseksi muille kuin yksityishenkilöille.


Syyskuun alusta alkaen summaarisia riita-asioita käsitellään Ahvenanmaan, Helsingin, Itä-Uudenmaan, Kymenlaakson, Lapin, Oulun, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen käräjäoikeuksiin.


Summaarisia ovat sellaiset riidattomat velkomisasiat, jotka käräjäoikeus ratkaisee kirjallisessa menettelyssä.

Lisäksi summaarisiin kuuluvat muun muassa häätöä koskevat riidattomat asiat. Uudistus nopeuttaa ja tehostaa summaaristen riita-asioiden käsittelyä.
Samassa yhteydessä sähköinen asiointi tulee summaarisissa riita-asioissa pakolliseksi muun muassa yrityksille, yhteisöille ja viranomaisille. Muulla tavalla toimitetut haastehakemukset jätetään normaalitapauksissa tutkimatta. Poikkeustilanteissa haastehakemus voidaan toimittaa paperisena tai sähköpostin liitetiedostona.
Yksityishenkilö saa kuitenkin jatkossakin toimittaa omassa asiassaan summaarisen haastehakemuksen paperisena tai sähköpostin liitetiedostona.
Käräjäoikeudet tiedottavat omalta osaltaan muutosten vaikutuksista toimintaansa ja asioiden käsittelyyn.

Summaarinen menettely eli täysimittaista oikeudenkäyntiä suppeampi ja nopeampi tutkinta

Asiat, jotka eivät ole riitaisia, ratkaistaan summaarisessa menettelyssä jo valmistelussa.

Summaarinen asia tulee vireille käräjäoikeuteen kantajan tekemällä haastehakemuksella. Suurin osa saapuneista haastehakemuksista ovat perintätoimistojen laatimia. Yksityishenkilöt ,esimerkiksi vuokranantajat voivat laittaa summaarisen asian vireille käräjäoikeuteen.

Jos vastaajalla ei ole asiaan lausuttavaa eikä hänellä ole mahdollisuutta maksaa kantajalle saatavaa, vastaajan ei tarvitse tehdä mitään. Kun 14 vuorokautta on kulunut tiedoksiannosta, voidaan asia ratkaista kansliassa. Yleisin ratkaisu on yksipuolinen tuomio (YPT), jolla vastaaja velvoitetaan suorittamaan kantajalle haastehakemuksen mukaiset saatavat. Yksipuolinen tuomio toimii ulosottoperusteena eli kantajalla on mahdollisuus viedä asia ulosottovirastoon, joka hoitaa saatavan perimisen.

( Lähde: Summaarinen menettely.Oikeus.fi)

Live24magazine

12.10.2019Hannakaisa Heikkinen: Suomalainen maito on enemmistön valinta
12.10.2019Kokoomusopiskelijat: Suomen on levitettävä punainen matto huippuosaajille
11.10.2019Mitä jokaisen tulisi tietää verkkohäiriköinnistä, someriippuvuudesta ja valeuutisista?
11.10.2019Asiakastieto Group: Miljoonakonkurssien määrä on roimassa 50 prosentin kasvussa
10.10.2019Seksityöläiset joutuvat jatkuvasti pohtimaan, kuinka näkyviä he voivat olla
09.10.2019Ministeri Marin kummeksuu Petteri Orpon lausuntoja
09.10.2019WSOY ja Lauri Tähkä yhteistyöhön
09.10.2019Nigerialaisprinssin miljoonat vaihtuivat ilmaisiin kännyköihin - lue asiantuntijan vinkit taviksen tietoturvaan
08.10.2019Kuntaliitto: Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyvät - ohjeet kunnille julkaistu
08.10.2019KKV tiedottaa : Alektum ja Annomen perivät saatavia oikeudessa tuhansilta kuluttajilta - toimi näin, jos saat aiheettoman velkomuskanteen

Siirry arkistoon »