SAK odottaa tulevalta hallitukselta yhteistyöhalua ja aitoa kolmikantaista sopimista

01.05.2019

sak-logo.jpg

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ehdottaa syksyn neuvottelukierrokselle liittovetoista, mutta koordinoitua työmarkkinaratkaisua, joka sovitetaan yhteen hallituksen talous-, vero-, työelämä- ja sosiaaliturvapolitiikan kanssa.

– Aika ja tilanne edellyttävät uudenlaista sopimisen mallia ja vahvaa keskinäisen luottamuksen rakentamista. Viime sopimuskierros oli työnantajan tiukasti koordinoima palkkatupo, enkä usko palkansaajien enää alistuvan tähän. Kilpailukykysopimuksen perintö on raskas taakka neuvottelupöytiin.

Sipilän hallituksen jäljiltä Suomi on jakautuneempi kuin neljä vuotta sitten. Seuraavan hallituksen tärkeä tehtävä onkin rakentaa luottamusta, lisätä oikeudenmukaisuutta ja luoda eheyttä yhteiskuntaan.

– Suomi tarvitsee tulevalla hallituskaudella paitsi sisällöltään myös toimintatavaltaan toisenlaista politiikan tekemisen tapaa, jossa työelämän lakeja ja sosiaaliturvaa uudistetaan aidossa kolmikannassa, Jarkko Eloranta sanoo. Hän puhuu tänään Jyväskylässä ja Saarijärvellä.

Eloranta huomauttaa, että kiitos parantuneesta taloustilanteesta kuuluu myös palkansaajille, jotka ovat noudattaneet maltillista palkkapolitiikkaa ja tyytyivät hallituskauden alussa nollakorotuksiin ja työehtojen heikennyksiin.

– Kulunut vaalikausi oli palkansaajille poikkeuksellisen raskas. On kohtuullista, että taloustilanteen parannuttua myös työntekijöiden työehdot kohenevat ja tilanne työmarkkinoilla normalisoidaan.

Hyvinvointivaltion ylläpitäminen vaatii talouden ja työllisyyden kasvua, mutta realististen laskelmien mukaan se ei yksin riitä. Menoleikkausten sijaan SAK toivoo tulevalta hallitukselta rohkeaa ja oikeudenmukaista veropolitiikkaa.

– Hallituksen on uskallettava tarvittaessa hilata veroastetta ylöspäin, vaikka työn verotuksen kiristämistä on vältettävä. SAK uudistaisi verotusta siirtämällä painopistettä kohti pääomia ja varallisuutta. Tätä voidaan tehdä muun muassa tilkitsemällä veropohjaan tehtyjä aukkoja.

Jarkko Eloranta painottaa, että verotuksen progressiivisuudesta ei pidä tinkiä. Se on keino pienentää tuloeroja ja kohdistaa verotusta oikeudenmukaisesti eri väestöryhmiin suomalaisten korkealle arvostaman hyvinvointivaltion rahoittamiseksi. 

Live24magazine

02.06.2020Prätkällä töihin - päivän kummeina radiologi Sakari Kainulainen ja sairaanhoitaja Juha-Pekka Miettinen: " Päivän paineet ja kiireet tippuvat moottoripyöräillessä tienvarsille "
01.06.2020Venäjän tullin lahjoittama labradorinnoutaja valmistui tullikoiraksi
01.06.2020Tukes ohjeistaa: Näin ostat kansanmaskin
30.05.2020Rovaniemi: Suurtulvan huippu lähellä - "Töitä paiskitaan yötäpäivää"
28.05.2020Kirjauutuus: Onko meidät huijattu yksiavioisuuteen?
27.05.2020Avoin kirje Marja Kihlströmin tueksi koskien Osmo Kontulan käytöstä
27.05.2020Uudet mallinnukset vahvistavat: Sairaiden eristäminen ja etätyön suosiminen ovat avainasemassa koronan torjunnassa
27.05.2020Suomen huumeprofiili on poikkeuksellinen pohjoismaisessa huumeiden yliannostuskuolemien vertailussa
25.05.2020Mikkelin seutu kutsuu vapaa-ajan asukkaitaan - täällä on tilaa hengittää
25.05.2020Väre vihersi Niiralan Kulman sähkön

Siirry arkistoon »