Lääkäripalveluyritykset ry: Soten tavoitteet vaarassa

Share |
02.03.2019

Lääkäripalveluyritykset ry

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö muuttuu siitä riippumatta, hyväksytäänkö hallituksen esittämät sote-lait vai ei. Eduskunnassa ratkaistaan nyt, tapahtuuko tämä muutos hallitsemattomasti vai hallitusti lainsäädännöllä ohjaten. Yksityisen sektorin toimijat sopeutuvat muutokseen joka tapauksessa, kukin tavallaan. Miten käy julkisen sektorin järjestäjien ja palvelutuotannon? Se on asia, josta päättäjien ja meidän kansalaisten pitää olla erityisen huolissaan, sanoo Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Sote-uudistuksen tavoitteiksi on määritelty palveluiden saatavuuden parantaminen, eriarvoisuuden ja terveyserojen vähentäminen sekä julkisen talouden kestävyysvajeen pienentäminen. Näistä tavoitteista ollaan suhteellisen yksimielisiä.

– Valitettavasti sotesta käydyssä julkisessa keskustelussa ovat sekoittuneet keskenään tavoitteet ja keinot. Vahvemmat järjestäjätahot, sote-integraatio ja valinnanvapaus ovat vain keinoja, eivät tavoitteita, sanoo Partanen.

Eduskunnan käsittelyssä olevien sote-lakien avulla voidaan saavuttaa kaksi ensimmäistä tavoitetta – ainakin paremmin kuin nykyisellä lainsäädännöllä jatkaen.

– Palveluiden saatavuus paranee huomattavasti, kun ”valjastetaan” yksityisen sektorin resursseja ja palvelutarjontaa julkisrahoitteisen palveluvalikoiman tuottamiseen. Eriarvoisuus palveluiden saatavuuden osalta vähenee, kun kaikki pääsevät palveluiden piiriin samalla lakisääteisellä asiakasmaksulla, väittää Partanen.

Kolmanteen tavoitteeseen eli kestävyysvajeen pienentämiseen päästään vain tuottavuuden parantamisen kautta. Kun palveluntuottajille syntyy keskinäisen kilpailun myötä riittävät kannusteet ottaa käyttöön tehokkaimmat ja vaikuttavimmat toimintatavat, tuottavuus paranee.

– Sote-lakien kaatuminen eduskunnassa siirtäisi välttämättömän uudistuksen toteuttamista vuosilla eteenpäin. Tällöin uudistukselle asetettujen tavoitteiden saavuttaminen vaarantuisi pahasti, arvioi Partanen.

Live24magazine

19.07.2019Telialta uusi ratkaisu - tekee lopun huijauspuheluista
19.07.2019Myös päihderiippuvaisen läheinen tarvitsee apua
13.07.2019SuomiAreena sähköistää Porin ensi viikolla - hallitus ja oppositio kohtaavat ensi kerran Puheenjohtajatentissä ja yleisöllä uusi tapa osallistua
13.07.2019Varmista ensi kevään väriloisto puutarhassa jo nyt - Vinkit sipulikasvien syysistutukseen
12.07.2019Pienituloisten etuuksiin esitetään korotuksia - hallituksen esitys lausunnolle
12.07.2019Pääministeri Rinne tapasi Al-holin leirillä olevien lähipiirejä
01.07.2019Maalittaminen tulee kriminalisoida - poliisit, lakimiehet, syyttäjät, tuomarit ja voudit tukevat Poliisihallituksen, Valtakunnansyyttäjänviraston ja käräjäoikeuksien laamannien esitystä
26.06.2019Varkaat metsästävät helposti myytäviä pyöriä - "Jopo edelleen suosituin, maastopyörät kelpaavat myös"
17.06.2019Kalastusta valvotaan tehostetusti - kalastonhoitomaksun kuitti mukaan kalaan!
06.06.2019Ensi viikolla vietetään dekkariviikkoa

Siirry arkistoon »