Facebookin vaalimainokset ensi kertaa julkisiksi: Vaalivahti-työkalu paljastaa äänestäjille kuinka heihin vaikutetaan sosiaalisessa mediassa

11.02.2019

Kuvakaappaus Vaalivahti-työkalusta.

Facebook kieltäytyy julkaisemasta tietoa siitä, minkälaisilla mainoksilla suomalaisten äänestyspäätöksiin vaikutetaan. Vaalivahti-työkalun avulla Facebookin käyttäjät voivat selvittää kuka yrittää vaikuttaa heihin ja miksi he näkevät tietyt, heille räätälöidyt mainokset. Työkalun käyttäjät samalla koostavat avointa arkistoa, jonka avulla äänestäjät ja toimittajat voivat tarkastella vaalimainoksia. Vaalivahti-hanke pyrkii saamaan vähintään 2 000 äänestäjää osallistumaan vaaliviestien keräämiseen.

Epävarmuus sosiaalisen median vaikutuksesta vaaleihin on leimannut Trumpin vaalivoiton sekä Brexitin kaltaisia yllättäviä tapahtumia. Vaaliviestinnän läpinäkyvyyden puute tarkoittaa, että valheellisten tai kielteisten viestien lähettäjät on vaikea saattaa vastuuseen. Äänestäjät eivät myöskään välttämättä tiedä, että heidän näkemänsä mainokset ovat räätälöityjä ja henkilökohtaisia, ja voivat poiketa esimerkiksi heidän naapurinsa näkemistä mainoksista.

- Jos vaaleihin liittyvä viestintä ei kestä päivänvaloa, ei sen pitäisi kuulua suomalaiseen politiikkaan. Kun sosiaalisen median alustat eivät auta asiassa, on kansalaisten toimittava yhdessä, Vaalivahdin projektipäällikkö Aleksi Knuutila ehdottaa.

Vaalivahdin ensimmäiset koekäyttäjät ovat keränneet arkistoon jo yli 200 vaalimainosta. Vaalivahti.fi -sivustolla voi asentaa Vaalivahti-työkalun maksutta. Sivulla voi myös tarkastella avointa arkistoa vaaliviesteistä, ja nähdä miltä vaalikampanjointi näyttää oman sosiaalisen median kuplan ulkopuolella.

Vaalivahdissa käytetty ohjelmisto WhoTargets.Me on kehitetty Iso-Britanniassa. Hanketta toteuttaa Suomessa kansalaisjärjestö Open Knowledge Finland.

Live24magazine

17.08.2019Oikeusministeriön ehdotus valtion talousarvioon 2020
14.08.2019Rahanpesulaki edellyttää aktiivisia toimia yrityksiltä
13.08.2019Turun kaupunki : Oikaisu Sepänkatu 2:n tutkimuksiin liittyen
13.08.2019Ilmastonmuutoksen vaikutuksia Suomen tiesäähän voidaan arvioida entistä tarkemmin
13.08.2019Nyt puhuu Jari Aarnio
12.08.2019Janne Leinosesta Kelan johtava ylilääkäri
12.08.2019Oikeusministeriö : Summaaristen riita- asioiden käsittelyyn muutoksia syyskuussa
09.08.2019Tutkimus : Runsas ruutuaika on yhteydessä lasten ylipainoon
09.08.2019Selvitys: Budjettineutraali perustulo vähentäisi hieman köyhyyttä, mutta ei lisäisi työnteon kannattavuutta
08.08.2019Iskelmä-Finlandia on myönnetty Vicky Rostille!

Siirry arkistoon »