Facebookin vaalimainokset ensi kertaa julkisiksi: Vaalivahti-työkalu paljastaa äänestäjille kuinka heihin vaikutetaan sosiaalisessa mediassa

Share |
11.02.2019

Kuvakaappaus Vaalivahti-työkalusta.

Facebook kieltäytyy julkaisemasta tietoa siitä, minkälaisilla mainoksilla suomalaisten äänestyspäätöksiin vaikutetaan. Vaalivahti-työkalun avulla Facebookin käyttäjät voivat selvittää kuka yrittää vaikuttaa heihin ja miksi he näkevät tietyt, heille räätälöidyt mainokset. Työkalun käyttäjät samalla koostavat avointa arkistoa, jonka avulla äänestäjät ja toimittajat voivat tarkastella vaalimainoksia. Vaalivahti-hanke pyrkii saamaan vähintään 2 000 äänestäjää osallistumaan vaaliviestien keräämiseen.

Epävarmuus sosiaalisen median vaikutuksesta vaaleihin on leimannut Trumpin vaalivoiton sekä Brexitin kaltaisia yllättäviä tapahtumia. Vaaliviestinnän läpinäkyvyyden puute tarkoittaa, että valheellisten tai kielteisten viestien lähettäjät on vaikea saattaa vastuuseen. Äänestäjät eivät myöskään välttämättä tiedä, että heidän näkemänsä mainokset ovat räätälöityjä ja henkilökohtaisia, ja voivat poiketa esimerkiksi heidän naapurinsa näkemistä mainoksista.

- Jos vaaleihin liittyvä viestintä ei kestä päivänvaloa, ei sen pitäisi kuulua suomalaiseen politiikkaan. Kun sosiaalisen median alustat eivät auta asiassa, on kansalaisten toimittava yhdessä, Vaalivahdin projektipäällikkö Aleksi Knuutila ehdottaa.

Vaalivahdin ensimmäiset koekäyttäjät ovat keränneet arkistoon jo yli 200 vaalimainosta. Vaalivahti.fi -sivustolla voi asentaa Vaalivahti-työkalun maksutta. Sivulla voi myös tarkastella avointa arkistoa vaaliviesteistä, ja nähdä miltä vaalikampanjointi näyttää oman sosiaalisen median kuplan ulkopuolella.

Vaalivahdissa käytetty ohjelmisto WhoTargets.Me on kehitetty Iso-Britanniassa. Hanketta toteuttaa Suomessa kansalaisjärjestö Open Knowledge Finland.

Live24magazine

11.04.2019Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia kiristetään
11.04.2019Eduskuntapuolueiden puoluesihteereiden kannanotto vaalihäirinnästä
06.03.2019Likkojen Lenkki avaa Tampereen festarikesän toukokuussa - esiintyjinä Samuli Edelmann, Anssi Kela ja Tampereen Työväen Teatterin Poikabändi-musikaalikomedian ToiBoys
02.03.2019Lääkäripalveluyritykset ry: Soten tavoitteet vaarassa
28.02.2019Lapsiin kohdistuvan netissä tapahtuvan seksuaalirikollisuuden ennaltaehkäisy vaatii laaja-alaista yhteistyötä
28.02.2019Nuoret rauhanlähettiläät kokoontuvat Helsinkiin
28.02.2019Tutkimus: Osuuskunnat ja järjestöt arvioivat soten avaavan mahdollisuuksia laajentumiselle
21.02.2019Ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksiin tiukennuksia vuoden 2020 alusta
19.02.2019Suomen hoiva-arviointi Oy tukee kuntia hoivayhtiöiden valvonnassa
16.02.2019SDP:n Anneli Kiljunen : Hallituksen lisäbudjettiele vanhuspalveluille jäi valjuksi - 0,7-lakialoite torpattiin samana päivänä valiokunnassa

Siirry arkistoon »