Blogit / Kolumnit

Keski-ikäisen naisen täydelliset huulet - osa 2

Torstai 1.2.2018 klo 17:58 - Lääkäri-toimitusjohtaja Piotr Sikorski

Blogi sisältää tuotesijoittelua

USEIN ESITETTYJÄ KYSYMYKSIÄ

Tässä blogipostauksessani vastaan kolmeen kysymykseen, joihin törmään säännöllisesti praktiikallani.

1. MITÄ TAPAHTUU, KUN IKÄÄNNYN?

Kasvot muuttuvat ikääntymisen myötä ja huulet tietenkin kasvojen mukana.

Seuraavat normaalit ikääntymismuutokset alkavat näkyä huulissa 40–55 vuoden iässä:

 • Huulien kapeneminen ja surkastuminen
 • Voimistuva epäsymmetrisyys
 • Alaspäin osoittavat suupielet, marionettijuonteet
 • Ylähuulialue (matka nenän alta puna-alueelle) pitenee, alahuuli ja leuka lyhenevät
 • Ylähampaat eivät enää näy puhuessa
 • Ylähuulen pystyrypyt
 • Epäselvä huuliraja

2. OLENKO LIIAN VANHA HUULTENTÄYTTÖÖN?

Omalla klinikallani hoidetaan luonnollisesti vain yli 18-vuotiaita. Nuoret naiset käyvät paljon huulten täytöissä. Tämän vuoksi moni ajatteleekin, että tämä toimenpide kuuluu vain nuorille ihmisille, malleille ja ankkahuuliin tykästyneille julkkiksille. Nuoret naiset saattavat olla jopa liian innokkaita huulten täyttäjiä.

Vastaavasti keski-ikäinen ja keski-iän ylittänyt nainen saattaa kaihtaa huulten täyttöä nähtyään muutamat ylitäytetyt, luonnottomat huulet. Lasta ei kannata kuitenkaan heittää pesuveden mukana. Huulien kevyt muotoilu freesaa kaikenikäisten naisten ulkonäköä. Kun toimenpiteen tekee ammattilainen, tulos on luonnollinen ja kaunis.

3. MITÄ SUOSITTELET MINULLE?

Liikkeelle lähdettäessä on hyvä tiedostaa se tosiasia, että kyseessä on prosessi. Epäluonnolliset tulokset johtuvat usein siitä, että potilas (tai lääkäri) on tahtonut saavuttaa kertarykäisyllä kaiken. Huulten muotoilussa on syytä kuitenkin edetä askel kerrallaan. Näin saavutetaan kaunis ja kestävä tulos, jonka ylläpitoon saattaa riittää 1–2 täyteainehoitoa vuosittain.

Keski-ikäisille ja ikääntyville naisille sopiva puolen vuoden hoitokokonaisuus voi sisältää seuraavia elementtejä:

 • Ensimmäisellä vastaanottokerralla huulet täyteläistetään ja syväkosteutetaan kevyesti ristiinsidotulla hyaluronihapolla tai ns. skinbooster-hyaluronihapolla.
 • Myös amorinkaarta ja huulirajaa selkeytetään maltillisesti ja luonnollisesti.
 • Toisella kerralla korjataan huulten epäsymmetriaa ja lisätään hiukan puna-alueen täyteläisyyttä.
 • Samalla voidaan myös kohottaa suupieliä joko täyteaineella tai botuliinilla.
 • Kolmannella vastaanotolla fiksataan vielä huulten muotoa ja tuodaan huuliin hiukan lisää muotoa.
 • Samalla tutkitaan koko kasvojen mittasuhteita. Iän myötä pidentynyt ylähuuli korjataan joko täyteainehoidolla tai buffaloplastialla.

BONUSKYSYMYS: TEHDÄÄNKÖ HUULTENTÄYTTÖJÄ MIEHILLE?

Nykyisin myös miehille tehdään täyteainehoitoja, esim. huulten täyttöjä ja muotoiluja. Vastaanotollani käyvät miehet hakevat melko harvoin täyteläisyyttä huuliinsa. Huulien epäsymmetrisyyttä korjaan aika paljon.

Ylipäänsä kuitenkin miesten esteettiset hoidot ovat lisääntyneet. Vapaus hoitaa itseään ja ulkonäköään on terve ilmiö. Jokaisella on oikeus olla oma itsensä ja elää itsensä näköistä elämää.

Piotr Sikorski

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: täyteaineet, kauneudenhoito, huulet

Keski-ikäisen naisen täydelliset huulet - osa 1

Keskiviikko 24.1.2018 klo 2:38 - Lääkäri Piotr Sikorski

Blogi sisältää tuotesijoittelua

SANANEN KAUNEUDESTA

Kauneus on katsojan silmässä. Käsitys kauneudesta asuu ihmisen aivoissa ja ihmisryhmien yhteisessä tajunnassa. Osa kauneuskäsityksistä muuttuu ajan ja muodin mukana, osa ei. Tietenkin myös yksilöiden kauneuskäsitysten välillä on eroja. Siksi esimerkiksi keskustelupalstoilla kiistellään siitä, mikä on kaunista ja mikä ei.

Olen itse tehnyt täyteainehoitoja yli 20 vuoden ajan. Seuraan ikäänkuin aitiopaikalta kauneuskäsityksiä ja käsitysten muuttumista. Viimeisen vuoden aikana huulet ovat olleet keskiössä. Huulten muotoilusta on tullut arkipäiväinen ilmiö Suomessakin. Täyteainehoitoja tehdään paljon, ja varsinkin nuoret naiset tietävät täsmälleen, millaiset huulet he haluavat. 

Nuoret naiset tulevat usein luokseni hakemaan ns. Instagram-huulia Kylie Jennerin ja muiden julkkisten perässä. Keski-ikäiset naiset – noin keskimäärin – ovat mieltyneitä ennemminkin klassisen kauniisiin huuliin ja ns. perinteisiin mittasuhteisiin.

KAUNIIT HUULET — MATEMATIIKKAA JA ESTETIIKKAA

On olemassa monenlaisia kauniita huulia, eikä mielipiteistä kannata kiistellä. Me esteettisen lääketieteen ammattilaiset olemme löytäneet kuitenkin muutamia yhteisiä piirteitä kauniina pidetyistä huulista:

1. Täyteläisyys

Lähes kaikkina aikakausina täyteläisiä huulia on pidetty feminiinisinä. Täyteläisyyttä haetaan lähinnä huulten keskiosaan. Täyteläisyys alkaa huulista hävitä jo 30 ikävuoden jälkeen. 

2. Selkeä, erottuva ja symmetrinen puna-alue

Huulet ovat kasvojen keskipiste. Luultavasti tämän vuoksi huulipunaa myydään pahimmankin laman aikana. Ja luultavasti siksi huulipunalla ja muilla meikeillä yritetään usein korjata suun epäsymmetrisyyttä. Usein huulten epäsymmetria korostuu, kun matkamittarin lukemat kasvavat.
 

3. Selkeät huulirajat

Nuorilla huulirajat ovat keskimäärin selkeämmät kuin keski-ikäisillä.

4. Selkeä amorinkaari

Amorinkaarta pidetään naisellisena. Restylane lanseerasi taannoin jopa Heart Lips -huultentäyttömenetelmän. 

5. Hieman ylöspäin kaartuvat (tai ainakin suorat) suupielet

Ikääntyminen näkyy usein alaspäin osoittavina suupielinä ja marionettijuonteina. Suupielien suoristus nuorentaa ja kaunistaa ilmettä.

6. Huulten oikeat mittasuhteet

Mittasuhteet ovat kauneuden ydin. Ehkä tärkeintä on, että huulet ovat symmetriset. Epäsymmetrisyyttä korjaan vastaanotollani paljon.

Kauniissa huulissa alahuuli on 1,6 kertaa suurempi kuin ylähuuli. Alahuulen tulee olla myös leveyssuunnassa hieman pidempi kuin ylähuulen. Alahuulta suurempi ylähuuli näyttää aika harvoin hyvältä, vaikka nuoret naiset joskus tällaista lopputulosta tavoittelevatkin.

7. Kultainen leikkaus – kasvojen mittasuhteet

Ihanteelliset mittasuhteet ovat puhdasta matematiikkaa. Suhteita on laskettu jo vuosisatojen ajan.

Kaikkia ammattisalaisuuksiani en aio paljastaa, mutta tässäpä joitakin esimerkkejä ihanteellisista mittasuhteista:

 • Optimaalinen matka nenän alareunasta ylähuulen punaosaan on 18–20 mm.
 • Alahuulesta leuankärkeen matkaa tulisi olla 36–40 mm.
 • Suupielien tulisi olla samassa linjassa pupillien keskiosan kanssa.
 • Profiilia katsottaessa ylähuulen tulisi olla hieman edempänä kuin alahuulen. Huulet eivät kuitenkaan saa työntyä liian eteen (”ankkahuulet”).

Huulien ulkonäköä miettivän kannattaa tutkia myös hampaitaan. Joskus korjaan huulten täytön yhteydessä myös ns. ienhymyn (ks. allaoleva kuvapari). Ienhymyn korjaamiseen käytän lähes aina botuliinia.

Lääkäri Piotr Sikorski

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kauneudenhoidot, täyteaineet, huulet