Blogit / Kolumnit

Kolumni: PITÄÄKÖ OLLA HUOLISSAAN?

Tiistai 30.4.2019 - Timo Korppi


kysymysmerkki.jpg

                    

Kun suomalaisia kuuntelee niin pitää olla, mieluummin koko ajan.

Hesarin kuukausiliitteestä luin äskettäin tunnetun ammattijääkiekkoilijan vaimon PIritta Hagmanin tarinan siitä kuinka hän nuorena joutui kysymään itseltään: pitikö olla huolissaan siitä miltä näyttää ja osaako sitä kävellä korkokengillä?
No, siitä riitti pohdittavaa pitkälle, mutta pitkälle sillä toki pääsikin. Amerikkoihin saakka ja kas, rouva Piritta oli kaltaisiaan nohevampi hankkiessaan kaiken yltäkylläisyyden keskellä itselleen ammatin. Ei siis rajannut arkielämää sen pohdiskeluun mitä noutopizzaa tänään mussukan kanssa syötäisiin ja sen päälle Pepsiä vai Cokista.

Kannatti siis pohdiskella pitikö olla huolissaan. Mutta kannattaisi monen muunkin, ehkäpä meidän kaikkien.

Sota Syyriassa ei näy loppuvan minkään kaliiperin pommeilla. Pitäisikö olla huolissaan? Tietenkin, koska jos Venäjän ja Syyrian hallitusten vakuuttelut pitäisivät paikkansa, siis ettei amerikkalais-ranskalais-brittiläisestä pommitusaallosta viime viikonloppuna koitunut lainkaan henkilövahinkoja, väite on samaa tasoa kuin todeta yöllä sataneen, mutta maa ei sateesta kastunut. Ehkä ainoa pommi, joka voi muuttaa asetelmaa, on joku paljastusjysäys Valkoisen Talon haminoilta, jolla isoimman laukaisunapin omistaja siirretään hygieniasyistä syrjään.

Suomen valtion enemmistöomistama energiayhtiö Fortum näkyy taas joutuneen venäläisten vallanpitäjien etuja vartioivien dobermannien hampaisiin. Ei puutu enää kuin tieto siitä, että pienet vihreät miehet ovat matkalla palauttamaan äiti Venäjälle sen mikä sille ikiaikaisesti on kuulunutkin, eli kyseiset Fortumin tuotantolaitokset. Siis ne samat joita Venäjän virallisen lehden mukaan johtaa tosiasiallisesti Suomen puolustusministeri ja joukko kenraaleita, Naton ohjeiden mukaan. Pitäisikö olla huolissaan? Totta hitossa, sillä Krimi-nalisaatio alkaa naapurissa olla maan tapa, jota kerta kerran jälkeen on helpompi käyttää ja suorastaan naurettavan helppo puolustella.

Tämän lisäksi kannattaisi kysyä kestääkö Suomen valtion budjetti ja Fortumin kassa sen, että kansallisen edun nimissä energiayhtiön toiminnot ja laitokset kansallistetaan tai myydään jollekin toveri oligarkille yhden ruplan hinnalla? Veikkaanpa, ettei kestä ja siksi ainakin minä olisin huolissani.

Pitääkö olla huolissaan siitä, että televisiossa pyhäpäivän piirakkana paistattelevan kansaedustajan ja ex-presidenttiehdokkaan opinnäytetyöstä löytyy huomautettavaa? Toki, vaikka kyseessä ei ole täydellinen plagiaattorien tulo -juhlamarssi niin kyllä kansankynttilästä ministeriaition laitamille siirtyneen henkilön olisi kannattanut uraputkea suunnitellessaan olla hieman tarkempi tekemisissään. Mutta näinhän se on, että esimerkiksi Saksassa ministereitä on pudotettu palleiltaan kun väitöskirjat eivät olekaan tarkemmassa syynissä olleet ihan omasta päästä vedettyjä, vaan lainahevosilla on ratsastettu reippaastikin. Siitäkin olisin huolissani, vähän teoreettisesti tosin, että jos kyseinen henkilö olisi päätynyt presidentiksi tai edes ministeriksi, minkä kuvan se antaisi kansalaisille? Että kannattaa vähän muunnella totuutta niin silläpä pääsee tosi pitkälle.

Vielä kun saisi tämän ”Seniorit somessa” -tyylisen aikuiskoulutuksen vaikka kansalaisopistojen ohjelmaan, jotta edes netti-etiketti tulisi meille kaikille selväksi. Se kuin ei ole kaikille pässinlihaa ja siitä pitäisi olla kyllä huolissaan. Voisi jäädä jokunen harkitsematon sana sanomatta ja jokunen mieli pahoittamatta.
Maailma muuttu Eskoseni, sanoi jo Aleksis Kivi aikoinaan. Ja temporis mutantur et nos in illis, täydensi Kiveä joku muinainen roomalaisviisas.

Vielä lopuksi, jäät heikkenevät kun aurinko paistaa ja yöpakkasetkin ovat jo hellittäneet. Pitääkö pilkki- ja kelkkamiehen olla huolissaan? Joo, pitää kyllä, sillä vaikka sirrisoppa on edelleen suurta herkkua niin harva emäntä haluaa kuulla pihaan ajavilta sinivuokoilta, että siippa, kelkka ja pilkit on löydetty järven pohjasta. Siis vielä kerran, heikoista jäistä pitää olla huolissaan ja toimia sen mukaan.


Timo Korppi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syyria, fortum, kansanedustaja, netti, pilkkiminen