Blogit / Kolumnit

Blogg: När kriget kom...

Share |

Torstai 24.2.2022 - Johan Lilja, generalsekreterare ICLD


etukansi WEBB

Att inleda en text år 2022 med dessa ord är i det närmaste ofattbart! Inledningen hör hemma i ett flertal av de historieromaner som jag har läst genom åren. Men att dessa ord skulle spegla vår egen verklighet idag, det hade jag faktiskt aldrig trott.

 Att allt det som såg så bra ut när muren föll i Berlin, att vägen framåt för mänsklig frihet och demokrati såg så ljus ut, känns nu väldigt långt borta. Även om vi inte har en militär konfrontation utanför vårt fönster så är känslan av att ett krig nu är utanför vår egen husknut högst påtaglig. 

ICLD har såväl kommunala partnerskap som team inom internationella utbildningsprogram, ITP, och forskningsprojekt i Ukraina. Det är svårt att föreställa sig hur de kände denna morgon. Förhoppningsvis har de inte drabbats på ett sätt som har äventyrat deras liv och hälsa. Vi följer utvecklingen och vi har kontinuerlig kontakt med våra partner i Ukraina. 

Att arbeta för att förstärka demokrati, att ge människor möjlighet att själva bestämma om sin framtid är syftet med all verksamhet som ICLD bedriver. Vi söker ständigt efter vägar till dialog, till öppna samtal. Det arbetet behöver fortsatt vårt stöd. Men i en väpnad konflikt ställs allt på ända, så även kommunala partnerskap och möjlighet till erfarenhetsutbyte. Så snart som det åter är möjligt kommer vi tillsammans med de ukrainska kommunerna arbeta för ökad demokrati, förstärka ledningssystem och säkerställa att medborgarna även framöver får sina medborgliga rättigheter tillgodosedda. 

Vår hälsning till våra ukrainska vänner är att inte ge upp hoppet, fortsätta att arbeta för en framtid där medborgare oavsett etnisk bakgrund får en möjlighet att leva och verka i ett öppet demokratiskt samhälle, där det råder jämlika och rättvisa förhållanden för alla. Vi instämmer också i SKR:s uttalade stöd till Ukrainas kommunerna.

Vi vet att det finns många fredsälskande ryssar som med förfäran noterar att det ryska ledarskapet kastar det ryska folket in i en mycket osäker och obehaglig framtid. Så lika mycket som vi fördömer den ryska regimens angrepp och invasion, lika mycket står vi bakom alla de ryssar som önskar en framtid i fred, frihet och demokrati.

Johan Lilja

generalsekreterare ICLD

Avainsanat: ukraina, samarbeten


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini